Mhd. Gesamtlemmaliste/Belegarchiv
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  Belegarchiv/Konkordanz

Die hier aus dem elektronischen Belegarchiv ausgegebenen Stellen bilden den durch halbautomatische Lemmatisierung von digitalisierten Volltexten gewonnenen Kern einer umfassenderen Beleggrundlage, die für die Ausarbeitung des Mittelhochdeutschen Wörterbuchs verwendet wird. Bei der Benutzung des elektronischen Belegarchivs ist stets zu beachten, dass es Stellen enthalten kann, die anderen Stichwörtern zuzuordnen sind.

gëben stV. (5096 Belege) MWB   Lexer Lexer-Nachtr. BMZ Findeb.  

BvgSp 24 werde, halt sie #;evber daz vi#;eur, laz sie sieden vnd gibez in die sch#;euzzeln vnde strauwe ein zvcker dar vf. daz heizzet
BvgSp 24 sch#;euzzeln vnde strauwe ein zvcker dar vf. daz heizzet caleus. vnd gibz hin. Conf$. Also mache auch ander milich, ob tu totern
BvgSp 25 mit butern oder mit smaltze, ob ez fleischtac si, vnd gib sie hin. 26. Diz ist ein gůt f#;eulle. Stoz ein
BvgSp 26 in ein sch#;eon vaz vnd g#;euz daz condimente dar #;evber vnd gib sie hin. 27. Ein gůt gethrahte. Nim gebratene byern vnd
BvgSp 27 2. Sp.] biz daz ez singe vnd rot werde, vnd gibz hin. (27a) Ein gůt f#;eulle. Nim lampriden vnd snit sie
BvgSp 28 vnd lazze sie backen glich heiz mit ein wenic smaltzes. gib sie gantz hin, daz heizzent k#;euniges h#;eunre. 29. Wilt du
BvgSp 29 der lebern als vil du wilt, vnd z#;ov der hochzit gibz v#;eur hirz lebern. vnd des wilden swines lebern mache auch also.
BvgSp 30 k#;euten, so nim gebraten bieren vnd mach ez da mite vnd gibz hin vnd versaltz ez niht. 31. Ein spise von bonen.
BvgSp 31 z#;ov mazzen vnd laz ez erwallen in dem condiment vnd gibz hin. 32. Ein geriht. Rib knobelauch mit saltze die haubt
BvgSp 34 haubt vnd spec vnd stoz daz z#;ov sammene, dr#;euckez vz vnd gibz f#;eur eine gůten salse. 35. Ein agraz. Nim holtzepfele vnd
BvgSp 36 die hut des hechdes vnd r#;eoste in ein wenic vnd gibin hin. 37. Ein geriht von vrischen elen. Nim frische ele,
BvgSp 37 vnd ein blat von eyern vnd machin druf, r#;eostin vnd gib in hin. 38. Ein geriht von eime stoc vische. [Bl. 160
BvgSp 38 du in abe nemest, betraufe in mit butern vaste vnd gib in hin. 39. Ein gůt f#;eulle. Nim mandelkern, mache in
BvgSp 39 dor vz machen, so laz ein wenic saffrans do mit erwallen vnd gibz hin als butern oder kese. 40. Ein gůt trahte. Nim
BvgSp 40 vnd laz ez backen. als ez gar si gebacken, so gibz hin, vnd daz heizzet laxis. Conf$. Also maht du machen
BvgSp 41 reiz [Bl. 161 r, 2. Sp.] swie du wilt vnd gibz hin. 42. Ein geriht von einer gense. Nim ein gans,
BvgSp 42 g#;euz daz condiment vf die gans, laz sie erwallen vnd gibe sie hin. 43. Ein clůge spise. Wilt du ein kl#;euge
BvgSp 43 smaltze oder in butern, ab ez niht fleisch tac ist, vnd gibz hin. [Bl. 161 v, 1. Sp.] 44 Ein gůt gebackenz.
BvgSp 44 sie in butern oder in smaltze noch der zit vnd gib sie warm hin. 45. Ein gůt gerihtlin. Nim gesoten erbeiz
BvgSp 45 sie wol vnd beslahe sie mit eyern vnd mit krute, gib sie hin. 46. Ein geriht von vischen. Nim einen frischen
BvgSp 46 hechdes wider, vnd daz haubt, daz r#;eost ein wenic vnd gibz hin. 47. Ein geriht Nim frische mandelkern vnd weiche die
BvgSp 47 beslahe ez denne mit eyern vnd mit gůtem krute vnd gibs hin f#;eur gebratene milich. 48. Ein condimentlin. Mal k#;eumel vnd
BvgSp 50 beg#;euz daz blat niht. diz heizzent h#;eunre von Rinkauwe. vnd gibz hin. (51.) Ein gůt spise. Man sol ein hůn braten
BvgSp 51 obene ein venster dar in vnd g#;euz daz condiment dar in vnd gibz hin. diz heizzent h#;eunre von Kriechen. (52.) Ein gůt f#;eulle.
BvgSp 52 von eyern vnd g#;euz butern dor vnder vnd sch#;eute diz dar vf, gib im fi#;eur oben vf vnd laz backen. diz sint ruzzige
BvgSp 63 gůten w#;eurtzen wol gemenget, so erz allerbeste hat. die koste git man kalt oder warm. (64.) Ein můs mit lauche. Ein
BvgSp 66 mengez aber mit eyger totern vnd tů ein smaltz drin vnd gibz hin. (67.) Aber ein col rys. [Bl. 163 r, 2. Sp.]
BvgSp 67 r#;eurez wol mit eyertotern vnd laz ez sieden wol vnd gibz hin. (68.) Ein k#;eutenmus. Wilt du machen ein k#;eutenmůs, so
BvgSp 70 in eime smaltze, vnd tů daz vf daz mandelmůs. vnd gibz hin. [Bl. 163 v, 1. Sp.] (71.) Ein cygern von
BvgSp 71 sch#;euzzeln. vnd stoz dor vf mandelkern vnd strauw dor vf zvcker. vnd gibz hin. (72.) Einen kese von mandel. Wilt du machen aber
BvgSp 73 g#;euz ein mandelmilch dr#;eumme vnd strauwe ein zvcker dor vf vnd gib in hin. (74.) Ein kůchen. So du wilt mandelkůchin machen,
BvgSp 75 in eime smaltze vnd strauwe daz vf daz můs. vnd gibz hin. (76.) Einen blamensir. Der w#;eolle machen einen blamenser, der
BvgSp 77 dinne in der mandelmilich mit ris mele. getzworn fial blůmen vnd smaltz gib gnůc dar z#;ov vnd s#;eudez gar vnd zuckers genůc dar z#;ov. daz
BvgSp 77a vnd r#;eur sie mit rys mele vnd mit eyer totern. vnd smaltz gibn genůc. vnd strauwe dor vf zuckers genůc. Daz heizt ein gestockter
BvgSp 79 dor z#;ov w#;eurtze genůc. vnd ferwe ez mit fial blůmen $t vnd gibz hin. (80.) Wilt du machen ein n#;euzzemůs. [Bl. 164 r,
BvgSp 80 mit einer brosmen semeln brotes, wol gesoten in eyme hafen. vnd gibe smaltz genůc dran. vnd mit eyer totern wol abe ger#;eurt vnd
BvgSp 87 teyge vnd sch#;euz in eynen ofen vnd laz backen. vnd gib in also heiz hin f#;eur die herren vnd versaltz niht.
BvgSp 92 den fladen vnd mit h#;eunren gef#;eult. vnd versaltz niht vnd gibz hin. (93.) Einen fladen von fleische. Wilt du ein fladen
BvgSp 93 als ein zinke vf einen w#;eurfele. vnd back in vnd gib in als heiz hin. (94.) Ein gůt f#;eulle. Den reigel
BvgSp 96 breit gemaht in einer fliezzende sultze. vnd versaltz niht vnd gibz hin. Hie get vz die lere von der kocherie.
Capsula 6 arzedie. do nam er daz bůch unde newolde ez niemanne geban neware deme arzede PROMODOSIO. Do er daz bůch erſůchte. do
Cranc Jes 58,11 din vinstirnisse wirt als eyn mittac. und rue wirt dir geben der herre din got allisglichs und wirt irvullen mit glenczen
Daniel 400 geleit/ An din hus. dri jar gezit/ Dri zal versuchunge git:/ Der ersten stestu wider,/ Die andre sitzet nider,/ In der
Daniel 2350 uns geleit,/ Uf gewachsen manche zit,/ Untz unser lib sunde git/ Stachelic allenthalben./ Mit vleglen muz man halben/ Bosheit in kestigunge./
Daniel 2958 gelan/ Werden, zu siner hochzit,/ So laz varen swaz dir git/ Din wildis herze zu tun!/ Valle vor Marien sun,/ Bit
Daniel 3250 slac./ Stal, ysen im under lit,/ Idoch bockis blut im git/ Weiche kein siner herte.’/ __O du Gotis geverte,/ Cristener mensche,
Daniel 4789 Der homutigen gedanc/ Widerstende ane wanc./ Da bi er genade git/ Den luten zu aller zit/ Swelche sin demute vol.’/ __Ir
Daniel 4986 wirt dir unde we/ Eweclichen ane zit,/ Lazaro man vreude git.’/ __Merke nu, du hoher mut,/ Waz dich helfe irdisch gut/
Daniel 6480 leiden/ Mit verlouken bi der zit./ Sin tot einen vursten git/ Vremde mit sime here,/ Der in vil grozer vere/ Tilget
Daniel 6530 hiez/ Mundir wesen kein der zit./ Sunne, mand, stern zeichen git,/ Hunger, strit, wolfbeiz muz sin,/ Ertbibunge e wirt schin/ Hin

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