Mhd. Gesamtlemmaliste/Belegarchiv
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  Belegarchiv/Konkordanz

Die hier aus dem elektronischen Belegarchiv ausgegebenen Stellen bilden den durch halbautomatische Lemmatisierung von digitalisierten Volltexten gewonnenen Kern einer umfassenderen Beleggrundlage, die für die Ausarbeitung des Mittelhochdeutschen Wörterbuchs verwendet wird. Bei der Benutzung des elektronischen Belegarchivs ist stets zu beachten, dass es Stellen enthalten kann, die anderen Stichwörtern zuzuordnen sind.

sieden stV. (699 Belege) Lexer Lexer-Nachtr. BMZ Findeb.  

BvgSp 26 epfele, snit die kern her vz. als die zwibeln gar sin gesoten, wirf die epfele dar z#;ov, daz ez weich belibe, vnd tů
BvgSp 27 gebratene byern vnd to sur epfele vnd nim vnder wahsen fleisch gesoten vnd nim pfeffer vnd saffran, daz stoz z#;ov sammene vnd mache
BvgSp 27 blat z#;ov sammene vnd machez naz von eyer teyge vnd legez in siedenz smaltz vnd backez harte. so stecke do durch einen spiz vnd
BvgSp 27a mach ez scharpf mit ezzige vnd ein wenic honiges vnd s#;eudez vnd legez kalt dor in. noch dirre wise maht du machen
BvgSp 29 wasche sie in warmen wazzer oder in sode also veizt. sude daz vnd laz sie braten gar vnd nim sie denne
BvgSp 31 hin vnd versaltz ez niht. 31. Ein spise von bonen. S#;eude gr#;eune bonen, biz daz sie weich werden. so nim denne
BvgSp 36 frischen hechede vnd l#;eose abe die hut als gantz vnd s#;eude in gar vnd l#;eose vz die grete. nim krut vnd
BvgSp 39 39. Ein gůt f#;eulle. Nim mandelkern, mache in sch#;eone in siedem wazzer vnd wirf sie in kalt wazzer, l#;eose die garsten
BvgSp 41 41. Ein condimentelin. Nim rintfleisch, als ez erst z#;ov kumt, s#;eudez mot, saltzez wol, nim aschlauch vnd minzen dar z#;ov, des krutes
BvgSp 42 si, bedecke den hafen, daz der bradem iht vz ge, s#;eut daz gekr#;eose sunder vnd saltz die gans. vnd s#;eude die
BvgSp 42 ge, s#;eut daz gekr#;eose sunder vnd saltz die gans. vnd s#;eude die gans in dem sode, biz sie vilnach trucken si
BvgSp 42 dem sode, biz sie vilnach trucken si vnd gar si gesoten. vnd nim denne s#;euzze milich vnd sehs totern vnd zwei
BvgSp 44 gůt gebackenz. Rib kese, menge den mit eyern vnd scharbe gesoten spec dar z#;ov, mache ein sch#;eonen derben teyc vnd f#;eulle den
BvgSp 45 vnd gib sie warm hin. 45. Ein gůt gerihtlin. Nim gesoten erbeiz vnd slahe die durch ein sip, slahe als vil
BvgSp 45 slahe als vil eyer dor z#;ov als der erwis si vnd s#;eudez in butern niht alz#;ov feizt. laz sie k#;euln, snit sie
BvgSp 46 frischen hechde, l#;eose im abe die hut von dem hechde. s#;eude in gar schone vnd lise vz die grete. vnd nim
BvgSp 47 geriht Nim frische mandelkern vnd weiche die vnd hirse gr#;eutzze vnd gesotene eyer vnd ein wenic sch#;eones brotes vnd krut, diz mal
BvgSp 62 gůt vastenmůs, so nim bersige vnd dicke mandelmilich drunder vnd s#;eudez wol in mandelmilich vnd tů denne zvcker dor vf. Daz můs
BvgSp 64 mengez wol mit gůter mandelmilich vnd mit rise mele. vnd wol gesoten. Aber ein vasten můs gemachet wol mit mandel milich vnd wol gemenget
BvgSp 64 wol mit mandel milich vnd wol gemenget mit ris mele. vnd daz s#;eude wol vnd versaltz niht. (65.) Ein col ris. Ein colris gebacken.
BvgSp 65 vnd snit daz w#;eurfeleht dor in vnde mengez mit eyer totern vnd s#;eudez wol vnd tů ein smaltz dor vf vnd versaltz niht. (66.)
BvgSp 68 ein k#;eutenmůs, so nim k#;euten, wie vil du wilt, vnd s#;eude sie gar schon. vnd nim denne einen m#;eorser vnd stozze
BvgSp 68 slahe sie durch ein tůch. vnd nim eyer totern dor z#;ov vnd s#;eudez do mit. vnd tů ein zvcker druf vnd versaltz niht.
BvgSp 69 schele die vnd snide sie in ein kalt wazzer vnd s#;eude sie in einem hafen vnd menge sie mit wine vnd
BvgSp 73 so nim aber mandelkern $t gestozzen z#;ov einer milich. vnd s#;eut die vnd sch#;eut die vf ein tůch. vnd laz erk#;euln
BvgSp 74 wilt mandelkůchin machen, so mache von mandelkerne gůte milch vnd s#;eut die vnd r#;eure die abe mit eime zuckere [Bl. 163
BvgSp 74 semel melwe vnd wille daz mit eyner wellen vnd leg des gesoten mandels dor vf vnd snit daz abe vnd backez in eyner
BvgSp 74a Strichelung des ersten Buchstaben herausgehoben.] Der w#;eolle machen ein gůt gesoten ris, der erlese ez schone vnd wasche ez schone vnd
BvgSp 74a in einen hafen vnd saltz es niht ze vil vnd siedez, biz ez trucken werde. vnd menge ez mit einer mandelmilich
BvgSp 74a mandelmilich $t vnd r#;eurz ein wenic, biz daz ez aber siede vntz im sine dicke kumme. vnd gebz mit eime zucker
BvgSp 75 aber gestozzen mandel milich $t vnd menge ez mit ris mele vnd siedez wol. vnd nim einen apfel vnd snit den w#;eurfeleht vnd
BvgSp 77 mit ris mele. getzworn fial blůmen vnd smaltz gib gnůc dar z#;ov vnd s#;eudez gar vnd zuckers genůc dar z#;ov. daz heizt auch ein blamenser.
BvgSp 80 eyner s#;euzzen zamen milich vnd mit einer brosmen semeln brotes, wol gesoten in eyme hafen. vnd gibe smaltz genůc dran. vnd mit
BvgSp 81 ein birnmůs, so nim birn vnd besnit die schone vnd s#;eude sie in einem hafen mit eyme wine vnd mit smaltze.
BvgSp 82 w#;eolle machen ein kirsen můs, der breche die stile abe vnd siede sie mit ein wenic wins vnd slahe sie denne durch
BvgSp 83 mandelmilich $t machen. vnd mit einem wine die kirsen wol gesoten vnd mit ir eygin br#;eu. vnd geslagen durch ein tůch
BvgSp 83 v, 1. Sp.] denne gegozzen in die mandelmilch. vnd gar gesoten in eyme hafen vnd dor z#;ov wol ger#;eurt mit ris mele. vnd
BvgSp 84 neme sur wiseln vnd brech in die stile abe vnd siede sie in eynem hafen mit ir eigin br#;eu. vnd swenne
BvgSp 85 der nem sie vnd breche in die stile abe vnd siede sie in einem hafen, biz sie trucken werden, mit sines
BvgSp 86 von dem wenste, vnd nim knucken, vnd daz daz wol gesoten werde vnd hackez cleyne. vnd ribe halb als vil keses
BvgSp 87 fladen. Aber einen fladen von wensten vnd von knucken wol gesoten. vnd rip aber als vil keses drunder, als vil des
BvgSp 87 eyern, des viertels als vil h#;euner drunder gestrauwet, sie sint gesoten oder gebraten. daz mache allez vf ein blat von teyge
BvgSp 92 einen fladen w#;eolle machen von fleische von lumbeln gemaht, der siedez wol vnd hackez cleine vnd ribe keses genůc drin vnd
BvgSp 93 Wilt du ein fladen machen von fleische von wensten, so sude in wol vnd hacke in cleine vnd welische n#;euzze gevierteilt
BvgSp 94 halbe broten, vf ieglichen spitz ein k#;euchelin. vnd denne ein gesoten $t milich, mit eyern vnd mit saffran wol geferwet, vnd
BvgSp 95 bastel kopf druf gesetzet mit h#;eunren wol gef#;eullet, kalbes haubt, dr#;eu gesoten, geleit gantz [Bl. 165 v, 2. Sp.] vf einen rost,
BvgSp 96 Einen ohsen spec gemaht von eime kalbe gebroten vnd wol gesoten, $t geslagen daz gebrete an ein ander vnd die swarten vz
Eracl 2643 swer der ze sêre hüetet,/ der wermet unde brüetet,/ der siudet unde briuwet/ daz in dar nâch geriuwet.’/ /‘Eraclî, vil lieber
Gen 879 bedaz er getete die mandâte $s sô was daz ezzen gesoten jouch gebrâten./ /Dô si begunden ezzen $s ich weiz si
Gen 1494 inphieng er die boten, $s gab in gnuoch gebrâten jouch gesoten./ er tet in luste vile $s mit wîne jouch mit

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