Belegarchiv/Konkordanz
Die hier aus dem elektronischen Belegarchiv ausgegebenen Stellen bilden den durch halbautomatische Lemmatisierung von digitalisierten Volltexten gewonnenen Kern einer umfassenderen Beleggrundlage, die für die Ausarbeitung des Mittelhochdeutschen Wörterbuchs verwendet wird. Bei der Benutzung des elektronischen Belegarchivs ist stets zu beachten, dass es Stellen enthalten kann, die anderen Stichwörtern zuzuordnen sind.
sieden stV. (699 Belege) Lexer Lexer-Nachtr. BMZ Findeb.
epfele, snit die kern her vz. als die zwibeln gar sin gesoten, wirf die epfele dar z#;ov, daz ez weich belibe, vnd tů | |
gebratene byern vnd to sur epfele vnd nim vnder wahsen fleisch gesoten vnd nim pfeffer vnd saffran, daz stoz z#;ov sammene vnd mache | |
blat z#;ov sammene vnd machez naz von eyer teyge vnd legez in siedenz smaltz vnd backez harte. so stecke do durch einen spiz vnd | |
mach ez scharpf mit ezzige vnd ein wenic honiges vnd s#;eudez vnd legez kalt dor in. noch dirre wise maht du machen | |
wasche sie in warmen wazzer oder in sode also veizt. sude daz vnd laz sie braten gar vnd nim sie denne | |
hin vnd versaltz ez niht. 31. Ein spise von bonen. S#;eude gr#;eune bonen, biz daz sie weich werden. so nim denne | |
frischen hechede vnd l#;eose abe die hut als gantz vnd s#;eude in gar vnd l#;eose vz die grete. nim krut vnd | |
39. Ein gůt f#;eulle. Nim mandelkern, mache in sch#;eone in siedem wazzer vnd wirf sie in kalt wazzer, l#;eose die garsten | |
41. Ein condimentelin. Nim rintfleisch, als ez erst z#;ov kumt, s#;eudez mot, saltzez wol, nim aschlauch vnd minzen dar z#;ov, des krutes | |
si, bedecke den hafen, daz der bradem iht vz ge, s#;eut daz gekr#;eose sunder vnd saltz die gans. vnd s#;eude die | |
ge, s#;eut daz gekr#;eose sunder vnd saltz die gans. vnd s#;eude die gans in dem sode, biz sie vilnach trucken si | |
dem sode, biz sie vilnach trucken si vnd gar si gesoten. vnd nim denne s#;euzze milich vnd sehs totern vnd zwei | |
gůt gebackenz. Rib kese, menge den mit eyern vnd scharbe gesoten spec dar z#;ov, mache ein sch#;eonen derben teyc vnd f#;eulle den | |
vnd gib sie warm hin. 45. Ein gůt gerihtlin. Nim gesoten erbeiz vnd slahe die durch ein sip, slahe als vil | |
slahe als vil eyer dor z#;ov als der erwis si vnd s#;eudez in butern niht alz#;ov feizt. laz sie k#;euln, snit sie | |
frischen hechde, l#;eose im abe die hut von dem hechde. s#;eude in gar schone vnd lise vz die grete. vnd nim | |
geriht Nim frische mandelkern vnd weiche die vnd hirse gr#;eutzze vnd gesotene eyer vnd ein wenic sch#;eones brotes vnd krut, diz mal | |
gůt vastenmůs, so nim bersige vnd dicke mandelmilich drunder vnd s#;eudez wol in mandelmilich vnd tů denne zvcker dor vf. Daz můs | |
mengez wol mit gůter mandelmilich vnd mit rise mele. vnd wol gesoten. Aber ein vasten můs gemachet wol mit mandel milich vnd wol gemenget | |
wol mit mandel milich vnd wol gemenget mit ris mele. vnd daz s#;eude wol vnd versaltz niht. (65.) Ein col ris. Ein colris gebacken. | |
vnd snit daz w#;eurfeleht dor in vnde mengez mit eyer totern vnd s#;eudez wol vnd tů ein smaltz dor vf vnd versaltz niht. (66.) | |
ein k#;eutenmůs, so nim k#;euten, wie vil du wilt, vnd s#;eude sie gar schon. vnd nim denne einen m#;eorser vnd stozze | |
slahe sie durch ein tůch. vnd nim eyer totern dor z#;ov vnd s#;eudez do mit. vnd tů ein zvcker druf vnd versaltz niht. | |
schele die vnd snide sie in ein kalt wazzer vnd s#;eude sie in einem hafen vnd menge sie mit wine vnd | |
so nim aber mandelkern $t gestozzen z#;ov einer milich. vnd s#;eut die vnd sch#;eut die vf ein tůch. vnd laz erk#;euln | |
wilt mandelkůchin machen, so mache von mandelkerne gůte milch vnd s#;eut die vnd r#;eure die abe mit eime zuckere [Bl. 163 | |
semel melwe vnd wille daz mit eyner wellen vnd leg des gesoten mandels dor vf vnd snit daz abe vnd backez in eyner | |
Strichelung des ersten Buchstaben herausgehoben.] Der w#;eolle machen ein gůt gesoten ris, der erlese ez schone vnd wasche ez schone vnd | |
in einen hafen vnd saltz es niht ze vil vnd siedez, biz ez trucken werde. vnd menge ez mit einer mandelmilich | |
mandelmilich $t vnd r#;eurz ein wenic, biz daz ez aber siede vntz im sine dicke kumme. vnd gebz mit eime zucker | |
aber gestozzen mandel milich $t vnd menge ez mit ris mele vnd siedez wol. vnd nim einen apfel vnd snit den w#;eurfeleht vnd | |
mit ris mele. getzworn fial blůmen vnd smaltz gib gnůc dar z#;ov vnd s#;eudez gar vnd zuckers genůc dar z#;ov. daz heizt auch ein blamenser. | |
eyner s#;euzzen zamen milich vnd mit einer brosmen semeln brotes, wol gesoten in eyme hafen. vnd gibe smaltz genůc dran. vnd mit | |
ein birnmůs, so nim birn vnd besnit die schone vnd s#;eude sie in einem hafen mit eyme wine vnd mit smaltze. | |
w#;eolle machen ein kirsen můs, der breche die stile abe vnd siede sie mit ein wenic wins vnd slahe sie denne durch | |
mandelmilich $t machen. vnd mit einem wine die kirsen wol gesoten vnd mit ir eygin br#;eu. vnd geslagen durch ein tůch | |
v, 1. Sp.] denne gegozzen in die mandelmilch. vnd gar gesoten in eyme hafen vnd dor z#;ov wol ger#;eurt mit ris mele. vnd | |
neme sur wiseln vnd brech in die stile abe vnd siede sie in eynem hafen mit ir eigin br#;eu. vnd swenne | |
der nem sie vnd breche in die stile abe vnd siede sie in einem hafen, biz sie trucken werden, mit sines | |
von dem wenste, vnd nim knucken, vnd daz daz wol gesoten werde vnd hackez cleyne. vnd ribe halb als vil keses | |
fladen. Aber einen fladen von wensten vnd von knucken wol gesoten. vnd rip aber als vil keses drunder, als vil des | |
eyern, des viertels als vil h#;euner drunder gestrauwet, sie sint gesoten oder gebraten. daz mache allez vf ein blat von teyge | |
einen fladen w#;eolle machen von fleische von lumbeln gemaht, der siedez wol vnd hackez cleine vnd ribe keses genůc drin vnd | |
Wilt du ein fladen machen von fleische von wensten, so sude in wol vnd hacke in cleine vnd welische n#;euzze gevierteilt | |
halbe broten, vf ieglichen spitz ein k#;euchelin. vnd denne ein gesoten $t milich, mit eyern vnd mit saffran wol geferwet, vnd | |
bastel kopf druf gesetzet mit h#;eunren wol gef#;eullet, kalbes haubt, dr#;eu gesoten, geleit gantz [Bl. 165 v, 2. Sp.] vf einen rost, | |
Einen ohsen spec gemaht von eime kalbe gebroten vnd wol gesoten, $t geslagen daz gebrete an ein ander vnd die swarten vz | |
swer der ze sêre hüetet,/ der wermet unde brüetet,/ der siudet unde briuwet/ daz in dar nâch geriuwet.’/ /‘Eraclî, vil lieber | |
bedaz er getete die mandâte $s sô was daz ezzen gesoten jouch gebrâten./ /Dô si begunden ezzen $s ich weiz si | |
inphieng er die boten, $s gab in gnuoch gebrâten jouch gesoten./ er tet in luste vile $s mit wîne jouch mit | |
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