Belegarchiv/Konkordanz
Die hier aus dem elektronischen Belegarchiv ausgegebenen Stellen bilden den durch halbautomatische Lemmatisierung von digitalisierten Volltexten gewonnenen Kern einer umfassenderen Beleggrundlage, die für die Ausarbeitung des Mittelhochdeutschen Wörterbuchs verwendet wird. Bei der Benutzung des elektronischen Belegarchivs ist stets zu beachten, dass es Stellen enthalten kann, die anderen Stichwörtern zuzuordnen sind.
nëmen stV. (4883 Belege) Lexer Lexer-Nachtr. BMZ Findeb.
wazzer vnd laz sie sieden, daz sie weich werden. vnd nim denne sur epfele, snit die kern her vz. als die zwibeln | |
condimente dar #;evber vnd gib sie hin. 27. Ein gůt gethrahte. Nim gebratene byern vnd to sur epfele vnd nim vnder wahsen fleisch | |
gůt gethrahte. Nim gebratene byern vnd to sur epfele vnd nim vnder wahsen fleisch gesoten vnd nim pfeffer vnd saffran, daz stoz | |
vnd to sur epfele vnd nim vnder wahsen fleisch gesoten vnd nim pfeffer vnd saffran, daz stoz z#;ov sammene vnd mache ez weich | |
vnd rot werde, vnd gibz hin. (27a) Ein gůt f#;eulle. Nim lampriden vnd snit sie an sehs st#;eucke, daz mittelst st#;eucke | |
saltze vnd legez vf einen hultzinen rost. brat sie gar. nim daz mittelste st#;eucke, als ez gar si ger#;eost, stoz ez | |
du machen ein spise von h#;eunern. Diz heizzent k#;euniges h#;eunre. Nim junge gebratene h#;eunre, hau die an cleine mursel. nim frische | |
h#;eunre. Nim junge gebratene h#;eunre, hau die an cleine mursel. nim frische eyer vnd z#;ov slahe die, menge dar z#;ov gestozzen ingeber vnd | |
heizzent k#;euniges h#;eunre. 29. Wilt du machen ein g#;eut lebern. Nim ein rindes lebern, die niht steineht si, vnd snit sie | |
abe vnd lazze sie kalden vnd besnit sie schone. vnd nim denne ein halb st#;eucke vnd stoz ez in eynem m#;eorser | |
tů pfeffer dar z#;ov vnd ingeber, daz ez scharpf werde, vnd nim ein wenic anis vnd mal daz mit ezzige vnd mit | |
dirre manunge erdenke auch ander spise. 30. Ein gůt spise. Nim h#;eunre, die brat niht volle gar, ent lide sie z#;ov morseln | |
vnd laz sie sieden n#;eur in smaltze vnd wazzere, vnd nim eine rinden brotes vnd ingeber vnd ein wenic pfeffers vnd | |
[Bl. 160 r, 2. Sp.] mit dem selben s#;eodichin, vnd nim vier gebraten k#;euten vnd daz condiment tů z#;ov den h#;eunren, | |
da mit sieden, daz ez werde eben dicke. hastu niht k#;euten, so nim gebraten bieren vnd mach ez da mite vnd gibz hin vnd | |
bonen. S#;eude gr#;eune bonen, biz daz sie weich werden. so nim denne sch#;eon brot vnd ein wenic pfeffers, dristunt als vil | |
schone vnd menge sehs eyer dar z#;ov on daz wisse vnd nim ezzig vnd ein wenig wazzers dar z#;ov, niht z#;ov sur, vnd | |
oder waz du wilt. (32a). Wilt du machen einen agraz. Nim wintr#;eubele vnd stoz sur ephele. diz tů z#;ov sammene, menge ez | |
vnd z#;ov vischen vnd heizet agraz. 33. Aber ein condiment. Nim aschlauch vnd scheln, ribin [Bl. 160 v, 1. Sp.] mit | |
dise salse ist gůt z#;ov rinderinen braten. 34. Ein salse. Nim sure winber vnd tů dar z#;ov salbey vnd zwei knobelauches haubt | |
vz vnd gibz f#;eur eine gůten salse. 35. Ein agraz. Nim holtzepfele vnd peterlin vnd bezzin vnd stoz daz z#;ov sammene vnd | |
daz heizzet auch agraz. 36. Ein geriht von eime hechde. Nim einen frischen hechede vnd l#;eose abe die hut als gantz | |
gantz vnd s#;eude in gar vnd l#;eose vz die grete. nim krut vnd stoz daz mit dem vische, tů dar z#;ov ro | |
wenic vnd gibin hin. 37. Ein geriht von vrischen elen. Nim frische ele, z#;euch in abe die hut vnd snit abe | |
Ein geriht von eime stoc vische. [Bl. 160 v, 2. Sp.] Nim einen stoc visch, der niht dürre si, vnd tu im die | |
butern vaste vnd gib in hin. 39. Ein gůt f#;eulle. Nim mandelkern, mache in sch#;eone in siedem wazzer vnd wirf sie | |
eyer schaln vol wines vnd r#;eurez wol, vnz daz ez gesiede. nim ein sch#;eun b#;euteltůch $t vnd lege ez vf [Bl. 161 | |
gibz hin als butern oder kese. 40. Ein gůt trahte. Nim h#;eunre magen vnd lebern, snit abe daz herte, daz gůte | |
h#;eunre von lampfleische, so manz klein snit. 41. Ein condimentelin. Nim rintfleisch, als ez erst z#;ov kumt, s#;eudez mot, saltzez wol, | |
rintfleisch, als ez erst z#;ov kumt, s#;eudez mot, saltzez wol, nim aschlauch vnd minzen dar z#;ov, des krutes nim genůc, laz ez | |
mot, saltzez wol, nim aschlauch vnd minzen dar z#;ov, des krutes nim genůc, laz ez wol sieden in eime veizten sode vnd | |
wilt vnd gibz hin. 42. Ein geriht von einer gense. Nim ein gans, die niht alt si, nim vz daz gekr#;eose, | |
biz sie vilnach trucken si vnd gar si gesoten. vnd nim denne s#;euzze milich vnd sehs totern vnd zwei haupt knobelauches, | |
scharbe sie gr#;eober denne spec vf h#;eunre, die menge dar z#;ov, nim einen leufel vnd f#;eulle den teyc vnd teilez vnd brat | |
zit vnd gib sie warm hin. 45. Ein gůt gerihtlin. Nim gesoten erbeiz vnd slahe die durch ein sip, slahe als | |
mit krute, gib sie hin. 46. Ein geriht von vischen. Nim einen frischen hechde, l#;eose im abe die hut von dem | |
s#;eude in gar schone vnd lise vz die grete. vnd nim krut vnd stoz ez mit dem vische, tů dar z#;ov ro | |
daz r#;eost ein wenic vnd gibz hin. 47. Ein geriht Nim frische mandelkern vnd weiche die vnd hirse gr#;eutzze vnd gesotene eyer | |
cumpost oder r#;euben, waz du wilt. 49. Ein gůt salse. Nim win vnd honigsaum, setzze daz vf daz fi#;eur vnd laß | |
ez gern izzet. Wilt du machen ein gůt bigeriht,/ so nim sydeln sweyz,/ daz macht den magen gar heiz,/ vnd nim kiselinges | |
so nim sydeln sweyz,/ daz macht den magen gar heiz,/ vnd nim kiselinges smaltz,/ daz ist den meiden gůt, die do sin | |
daz ist den meiden gůt, die do sin h#;euffehaltz./ vnd nim bromber vnd bresteling/ daz ist daz aller beste ding./ bist | |
aller beste ding./ bist du niht an sinnen taup,/ So nim gr#;eun wingart laup./ du solt nemen binzen,/ l#;eubstikel vnd minzzen./ daz | |
niht an sinnen taup,/ So nim gr#;eun wingart laup./ du solt nemen binzen,/ l#;eubstikel vnd minzzen./ daz sint gůte w#;eurtze/ f#;eur die | |
vnd minzzen./ daz sint gůte w#;eurtze/ f#;eur die grozzen furtze./ nim stigelitzes versen vnd mucken fůzze,/ daz macht das k#;eostlin allez | |
gůt můs. Ein gebacken můs von vischen. Dar z#;ov solt du nemen einen bersich gebeizt in ezzig, vnd wirf in denne in | |
fladen. Wilt du machen einen fladen von vasten getete, so nim vische vnd backes in smaltze vnd g#;euz dor #;evber ein dicke | |
Einen krapfen. Wilt du einen vasten krapfen machen von hechde darmen, nim eine gůten mandelmilich vnd tů [dar z#;ov] also vil epfele, als | |
(59.) Einen krapfen. So du wilt einen vasten krapfen machen, so nim n#;euzze vnd stoz sie in einem mörser vnd nim epfele | |
so nim n#;euzze vnd stoz sie in einem mörser vnd nim epfele als vil vnd snide sie drin w#;eurfeleht vnd menge | |
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