Mhd. Gesamtlemmaliste/Belegarchiv
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  Belegarchiv/Konkordanz

Die hier aus dem elektronischen Belegarchiv ausgegebenen Stellen bilden den durch halbautomatische Lemmatisierung von digitalisierten Volltexten gewonnenen Kern einer umfassenderen Beleggrundlage, die für die Ausarbeitung des Mittelhochdeutschen Wörterbuchs verwendet wird. Bei der Benutzung des elektronischen Belegarchivs ist stets zu beachten, dass es Stellen enthalten kann, die anderen Stichwörtern zuzuordnen sind.

snîden stV. (319 Belege) Lexer BMZ Findeb.  

Ägidius 1430 den pabis her dar umme sprach./ da stůnden uogele ane gesnieten/ die bielede gienir zwelf boten:/ mit flieze waren sie irgraben./ den
Athis A** 86 in brach/ Hern liezin ouch nicht glitin/ Do muste uorne snitin/ //Vn̄ wold ín habín durchstochín,/ Sinín liebin mac gerochín./ Des
Athis B 42 wapín roc er uvoRte,/ Der andie wadin ruoRte,/ Von bruníme samítte/ Gesnítín, uon gůtír wîte,/ Als er ín tragín wolde:/ Von gespunníme
Athis B 65 an sínír hant/ (Die was uerre bekant),/ Nach sínin scíldín gesnítín./ Ein gůt march heter bescrítín,/ Virdacht mít zweín deckín./ Eín
Athis B 69 zweín deckín./ Eín swert mít ganzir eckín./ Daz sere mochte snítín,/ UvoRter an sínír sítín/ Vn̄ reít uz an daz hôste./
Athis C* 61 Und sich mit cleidirn uz gevazt,/ Von richin rockin wol gesnitin,/ Nach den franzzischin sitin/ Vil ebin an sich gescurzt/ Und
Athis D 159 wistín werkís./ Vn̄ des selbín gemerkís/ Was eín roc ír gesnítín/ Nach den franzzoíschín sítín/ Wedír zů lanc noch zů kurt;/
BdN 269, 24 seltsein. Adelînus spricht, daz man auz seim hirn ainen stein sneid, der haizt draconica oder draconcides und haizt ze däutsch drachenstain,
BdN 275, 13 und ir hûchen ist sô schedleich, daz er ainer newen gesnitenn gerten rinden, die man zuo irem mund habt, macht auf
BdN 344, 28 diu dar an ist, und schol diu rôsenpleter gar klain sneiden und si zuo dem honig mischen. daz schol man dann
BdN 452, 19 ezzeich und gibt in den, dei man prennen schol oder sneiden, sô werdent si sô gar unenpfintleich an irem leib, daz
BdN 479, 16 eisen. daz ist kalter nâtûr und ist hert, vest und sneidend, alsô daz ez alleu andreu dinch zämt mit seiner vestikait
BdN 479, 33 der sunnen aufganch, daz haizt andena. daz ist guot ze sneidenden wâfen und læzt sich giezen sam daz kupfer oder daz
BvgSp 2 die man lange behalten $t wil, vnd sol die d#;eunne sniden z#;ov schiben. vnd nim einen reinen $t honicsaum, den s#;eude.
BvgSp 10 kleine, und tů dar z#;ov pfeffer vnd enis vnd ro eyer. snit z#;ow d#;eunne schiben von sch#;eonem brote, f#;eulle diz da zwischen
BvgSp 19 einen lahs, schabe im abe die schůpen, spalde in vnd snit in an st#;eucke. hacke peterlin, selbey, nim gestozzen yngeber, pfeffer,
BvgSp 21 Ein gůt spise. Nim gesotene swins darme vnd den magen, snit die gesoten darm in viere die langen vnd die cleinen,
BvgSp 21 gesoten darm in viere die langen vnd die cleinen, dar nach snides gef#;euge als die riemen, vnd den magen snide auch smal,
BvgSp 21 cleinen, dar nach snides gef#;euge als die riemen, vnd den magen snide auch smal, vnd snit denne beide magen vnd darm den
BvgSp 21 als die riemen, vnd den magen snide auch smal, vnd snit denne beide magen vnd darm den ietweders #;evber, [Bl. 158
BvgSp 23 [Bl. 159 r, 1. Sp.] menge, r#;eoste daz wol z#;ov sammene, snit zwei cl#;euppelin eines vingers lanc, als ein eln schaft fornen sleht
BvgSp 24 herte brot, snit die obersten rinden abe schone vnd d#;eunne, snit dar nach schiben, so du d#;eunnest m#;eugest. daz beginne vnder der
BvgSp 24 schibe sol sin sinewel. v#;euge der schiben viere z#;ov sammene vnd snit sie smal als einen riemen vnd snit sie den[ne] twerhes
BvgSp 24 viere z#;ov sammene vnd snit sie smal als einen riemen vnd snit sie den[ne] twerhes #;evber, so du kleines [Bl. 159 r,
BvgSp 25 sie ligen von dem morgen biz hin z#;ov abent. so snit sie d#;eunne vnd spizze sie, besprenge sie mit saltze vnd
BvgSp 26 mit h#;euner sode, z#;ov mazzen sur, vnd schele zwiboln vnd snide sie d#;eunne vnd tů sie denne in einen hafen, tů
BvgSp 26 sieden, daz sie weich werden. vnd nim denne sur epfele, snit die kern her vz. als die zwibeln gar sin gesoten, wirf
BvgSp 27a vnd gibz hin. (27a) Ein gůt f#;eulle. Nim lampriden vnd snit sie an sehs st#;eucke, daz mittelst st#;eucke daz mache minner
BvgSp 29 lebern. Nim ein rindes lebern, die niht steineht si, vnd snit sie an fünf st#;eucke vnd lege sie vf einen rost
BvgSp 40 h#;eunre magen vnd lebern, snit abe daz herte, daz gůte snit d#;eunne, machez gar in smaltze, ze slahe eyer vnd tů dar z#;ov
BvgSp 40 maht du machen iunge h#;eunre von lampfleische, so manz klein snit. 41. Ein condimentelin. Nim rintfleisch, als ez erst z#;ov kumt,
BvgSp 45 vnd s#;eudez in butern niht alz#;ov feizt. laz sie k#;euln, snit sie an mursal vnd stecke sie an einen spiz, brat
BvgSp 47 vnd feizt mit butern vnd laz ez denne k#;euln vnd snide es z#;ov murseln vnd stec ez an einen spiz vnd
BvgSp 50 #;evmme sniten von semeln vnd backe diz rot in smaltze vnd snit bizzen als z#;ov einem brot můse, z#;ev lide daz hůn clein vnd
BvgSp 50 decke ein sch#;euzzeln dor vf vnd kere denne die pfannen #;evmme, snit oben durch daz blat vnd g#;euz daz condiment dor in vnd
BvgSp 51 spise. Man sol ein hůn braten mit spec gew#;eult. vnd snit denne aht sniten arme$/ rittere$(+arm) vnd backe die in smaltze
BvgSp 51 die in smaltze niht z#;ov tr#;euge vnd schele sur epfele, snit die breit an schiben, daz die kern vz vallen, backe
BvgSp 51 vnd st#;eurze ein sch#;euzzeln dor vf vnd kere die pfannen #;evmme, snit obene ein venster dar in vnd g#;euz daz condiment dar in vnd
BvgSp 56 mandelmilch, wol gemenget mit rys mele, vnd ein apfel dor in w#;eurfeleht gesniten vnd ein wenic smaltzes dor in geton. vnd ein wenig gew#;eurtz
BvgSp 58 als der vische ist, [Bl. 162 v, 2. Sp.] vnd snide sie dor vnder vnd mengez mit ein wenic ris meles. daz ist
BvgSp 59 sie in einem mörser vnd nim epfele als vil vnd snide sie drin w#;eurfeleht vnd menge sie mit w#;eurtzen, welherley sie
BvgSp 61 mit ganzen kern, vnd nim als vil epfele dor under vnd snide sie w#;eurfeleht, $t als der kern ist, vnd r#;eost sie
BvgSp 65 Ein colris gebacken. vnd mache von eyern d#;eunne bleter vnd snit die cleine vnd wirf die in ein s#;euzze milich. vnd
BvgSp 65 wirf die in ein s#;euzze milich. vnd nim semel brot vnd snit daz w#;eurfeleht dor in vnde mengez mit eyer totern vnd s#;eudez wol
BvgSp 67 Aber ein colris. nim d#;eunne kůchen gebacken von eyern vnd snit die w#;eurfeleht vnd snit als vil semelbrotes dor z#;ov w#;eurfeleht vnd
BvgSp 67 d#;eunne kůchen gebacken von eyern vnd snit die w#;eurfeleht vnd snit als vil semelbrotes dor z#;ov w#;eurfeleht vnd tů ez in ein
BvgSp 67 tů ez in ein milich. vnd nim einen apfel vnd snit den w#;eurfeleht drin vnd r#;eurez wol mit eyertotern vnd laz
BvgSp 69 ein apfelmůs, so nim sch#;eon epfele vnd schele die vnd snide sie in ein kalt wazzer vnd s#;eude sie in einem
BvgSp 70 machen ein mandelmůs, so nim mandelmilch vnd semelin brot vnd snide daz w#;eurfeleht vnd tů daz in die mandelmilch vnd erwelle
BvgSp 70 die mandelmilch vnd erwelle daz. vnd nim einen apfel vnd snit den w#;eurfeleht vnd r#;eost den in eime smaltze, vnd tů

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