Mhd. Gesamtlemmaliste/Belegarchiv
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  Belegarchiv/Konkordanz

Die hier aus dem elektronischen Belegarchiv ausgegebenen Stellen bilden den durch halbautomatische Lemmatisierung von digitalisierten Volltexten gewonnenen Kern einer umfassenderen Beleggrundlage, die für die Ausarbeitung des Mittelhochdeutschen Wörterbuchs verwendet wird. Bei der Benutzung des elektronischen Belegarchivs ist stets zu beachten, dass es Stellen enthalten kann, die anderen Stichwörtern zuzuordnen sind.

nëmen stV. (4883 Belege) Lexer Lexer-Nachtr. BMZ Findeb.  

BvgSp 2 schiben. vnd nim einen reinen $t honicsaum, den s#;eude. vnd nim denne yngeber vnd galgan vnd negelin, die stozze vnder ein ander
BvgSp 2 negelin, die stozze vnder ein ander vnd wirfe sie dar in. vnd nim denne ein faz oder ein schaf, dor in du ez wilt
BvgSp 3 einen blamens#;eir, Wie man sol machen einen blamenser. Man sol nemen zigenin milich vnd mache mandels ein halp phunt. einen virdunc
BvgSp 3 z#;ov mele, vnd tů daz in die milich kalt. vnd nim eines hůnes brust, die sol man zeisen vnd sol die
BvgSp 3 vnd sol ez dor inne sieden. vnd gibs im genůc vnd nime es denne wider. vnd nim gestozzen violn vnd wirfe den
BvgSp 3 vnd gibs im genůc vnd nime es denne wider. vnd nim gestozzen violn vnd wirfe den dor in. vnd einen vierdunc zuckers
BvgSp 4 fleisch eines swines, weich gesoten. vnd gehacket vnder ein ander. vnd nim einen vierdunc rosen dor z#;ov vnd nim yngeber vnd pfeffer vnd
BvgSp 4 gehacket vnder ein ander. vnd nim einen vierdunc rosen dor z#;ov vnd nim yngeber vnd pfeffer vnd win oder ezzig vnd zvcker oder
BvgSp 5 von Kriechen. Diz heizzet ris von Kriechen. Du solt ris nemen vnd s#;eude ez in eime brunnen. z#;ov halben wege so
BvgSp 5a niht. (5a) Heidenische kůchen. Diz heizzent heidenisse kůchen. Man sol nemen einen teyc vnd sol [den] d#;eunne breiten. vnd nim ein
BvgSp 5a sol nemen einen teyc vnd sol [den] d#;eunne breiten. vnd nim ein gesoten fleisch vnd spec gehacket $t vnd epfele vnd
BvgSp 6 spise. Diz ist ein klůge spise. ein hirn sol man nemen vnd mel vnd epfele vnd eyer vnd menge daz mit
BvgSp 7 Diz sint haselh#;euner. Haselh#;eunre von Friesental mache also. man sol nemen reynevan vnd peterlin vnd salbei vnder einander vnd ein wenic
BvgSp 8 Ein gebraten gef#;eultez ferhelin. Ein gebraten gefultez ferhelin mache also: Nim ein verkelin, daz drier wůchen alt si, vnd br#;eu daz
BvgSp 8 die klawen, die ez nidennen hat vf den f#;euzzen. vnd nime des fleisches. daz dor vz gezogen ist, wol als zwai eier
BvgSp 8 wol als zwai eier vnd s#;eude ez vilnach gar. vnd nimme danne daz vnd spec vnd hackez. tů rowe eyer dor z#;ov
BvgSp 8 157 r, 1. Sp.] daz die hut iht z#;ov breche. so nim ez denne vnd lege ez vf einen hülzinen rost vnd
BvgSp 8 brate ez sanfte. Alz ez denne wol ger#;eost si, so nim ein bret vnd lege daz vf eine sch#;euzzeln, mache vf
BvgSp 9 ez hin. 9. Ein klůge spise von pflumen. Man sol nemen kriechen, also so sie zitig sind, vnd tů die in
BvgSp 10 machen kyrsen můs oder spilinge můs. 10. Ein spise von birn. Nim gebratene birn vnd sure epfele vnd hacke sie kleine, und
BvgSp 11 Ein gůt spise von h#;eunnern. Eyn gebraten hun zelide cleyne, nim wizzez brot, mache einen d#;eunnen eyer teic, saffran vnd pfeffer stoz
BvgSp 11 tů daz z#;ov sammene vnd mengez wol in einem vazze. vnd nim einen m#;eorser mit frischem smaltze vnd stoz diz alz#;ov male
BvgSp 12 lege dar #;evmme gl#;euende koln vnd laz ez langsam backen. so nim denne die birn her vz vnd tů reines honiges dor z#;ov also
BvgSp 13 genůc dar z#;ov tůn. 13. Ein gef#;eulten kůchen. Z#;ov gef#;eulten kůchin nim des do briz vnd z#;ov slahe den mit eyern. vnd tů
BvgSp 14 reinen brunnen, daz er die hant dor inne liden k#;eunne, vnd neme zwei maz wazzers vnd eine honiges. daz r#;eure man mit
BvgSp 14 lange daz man die hant dor inne $t geliden m#;euge. So nim denne ein halp mezzigen hafen vnd t#;ov in halp vol hopphen
BvgSp 14 halben mile. vnd g#;euz ez denne in die wirtz vnd nim frischer heven ein halb n#;eozzelin vnd g#;euz ez dor in. vnd
BvgSp 16 oder v#;eogele. 16. Von einem gerihte von leber. Man sol nemen ein lebern vnd herte eyer, die sol man stozzen in
BvgSp 16 mit ezzige vnd sol ez malen in einer senfm#;eulen. vnd nem zwiboln, die solt du s#;eyden mit smaltze oder mit #;eole,
BvgSp 17 Von gef#;eulten hechden. Gef#;eulte hechede sol man also machen: man neme gef#;euge hechede vnd sch#;eupe die vnd l#;eose in abe den
BvgSp 17 vnd l#;eose in abe den darm z#;ov den oren vz. nim vische, welher k#;eunne sie sin, vnd s#;eude sie vnd lazze
BvgSp 18 mahtu in auch machen mit eyern. 18. Von frischen elen. Nim frische ele vnd wasche in abe den slim mit kalter
BvgSp 19 hin. 19. Diz ist ein gůt spise von eime lahs. Nim einen lahs, schabe im abe die schůpen, spalde in vnd
BvgSp 19 spalde in vnd snit in an st#;eucke. hacke peterlin, selbey, nim gestozzen yngeber, pfeffer, enys, saltz z#;ov mazzen, mache eynen derben
BvgSp 19 Sp.] sie in smaltze oder s#;eut sie in den formen. nim von den br#;eusten der h#;eunre vnd ander gůt fleisch, so
BvgSp 20 bezzer vnd fersaltzez niht. 20. Diz sagt von eime stoc vische. Nim einen stoc visch, do niht garst insi, tů im die hut
BvgSp 20 hut abe, weich in in kaltem wazzer eine naht vnd nim [in] denne hervz vnd dr#;eucke in in ezzig also daz
BvgSp 21 mit butern vnd gib in hin. 21. Ein gůt spise. Nim gesotene swins darme vnd den magen, snit die gesoten darm
BvgSp 21 [Bl. 158 r, 2. Sp.] so du cleinest $t wilt. nim petersilien, bolei vnd minzzen, salbey, gesotene herte eyer vnd sch#;eone
BvgSp 22 werde, gibz hin vnd versaltz niht. 22. Ein gůt geriht. Nim dri gesotene smale swinez darme, nim dar z#;ov smaltzes von flemen,
BvgSp 22 22. Ein gůt geriht. Nim dri gesotene smale swinez darme, nim dar z#;ov smaltzes von flemen, daz tů, die wile ez ungesoten
BvgSp 22 darm sint, bint daz z#;ov sammene, slahe zwei eyer dor z#;ov vnd nim ein wenic sch#;eones brotes vnd pfeffer vnd saltz z#;ov mazze.
BvgSp 23 gar vnd gib sie heyz hin. 23. Ein gůt spise. Nim von der brust des hůnes vnd hacke ez cleine vnd
BvgSp 23 eines vingers lanc, als ein eln schaft fornen sleht sinewel, vnd nim des gesoten als groz als ein morche, walkez sinewel in
BvgSp 24 vnd wo von du wilt. 24. Daz ist auch gůt. Nim mandelkern, mache daz in siedeme wazzer, stoz sie vnd twinge
BvgSp 24 sie vnd twinge sie durch ein tůch oder mal sie, nim sch#;eon herte brot, snit die obersten rinden abe schone vnd
BvgSp 25 ein gebraten milch. Wilt du machen ein gebraten milich, So nim die, do niht veiztes z#;ov si, kummen vnd, die gelebt
BvgSp 26 Stoz ein gans an einen spiz vnd s#;eut daz gekr#;eose, nim vier eyer gesoten herte vnd nim dor z#;ov eine brosmen sch#;eones
BvgSp 26 vnd s#;eut daz gekr#;eose, nim vier eyer gesoten herte vnd nim dor z#;ov eine brosmen sch#;eones brotes vnd k#;eumel dar z#;ov vnd ein
BvgSp 26 vnd k#;eumel dar z#;ov vnd ein wenic pfeffers vnd saffrans, vnd nim dri gesoten [Bl. 159 v, 1. Sp.] hůnes lebern. Mals

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