Mhd. Gesamtlemmaliste/Belegarchiv
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  Belegarchiv/Konkordanz

Die hier aus dem elektronischen Belegarchiv ausgegebenen Stellen bilden den durch halbautomatische Lemmatisierung von digitalisierten Volltexten gewonnenen Kern einer umfassenderen Beleggrundlage, die für die Ausarbeitung des Mittelhochdeutschen Wörterbuchs verwendet wird. Bei der Benutzung des elektronischen Belegarchivs ist stets zu beachten, dass es Stellen enthalten kann, die anderen Stichwörtern zuzuordnen sind.

nëmen stV. (4883 Belege) Lexer Lexer-Nachtr. BMZ Findeb.  

BvgSp 26 wazzer vnd laz sie sieden, daz sie weich werden. vnd nim denne sur epfele, snit die kern her vz. als die zwibeln
BvgSp 27 condimente dar #;evber vnd gib sie hin. 27. Ein gůt gethrahte. Nim gebratene byern vnd to sur epfele vnd nim vnder wahsen fleisch
BvgSp 27 gůt gethrahte. Nim gebratene byern vnd to sur epfele vnd nim vnder wahsen fleisch gesoten vnd nim pfeffer vnd saffran, daz stoz
BvgSp 27 vnd to sur epfele vnd nim vnder wahsen fleisch gesoten vnd nim pfeffer vnd saffran, daz stoz z#;ov sammene vnd mache ez weich
BvgSp 27a vnd rot werde, vnd gibz hin. (27a) Ein gůt f#;eulle. Nim lampriden vnd snit sie an sehs st#;eucke, daz mittelst st#;eucke
BvgSp 27a saltze vnd legez vf einen hultzinen rost. brat sie gar. nim daz mittelste st#;eucke, als ez gar si ger#;eost, stoz ez
BvgSp 28 du machen ein spise von h#;eunern. Diz heizzent k#;euniges h#;eunre. Nim junge gebratene h#;eunre, hau die an cleine mursel. nim frische
BvgSp 28 h#;eunre. Nim junge gebratene h#;eunre, hau die an cleine mursel. nim frische eyer vnd z#;ov slahe die, menge dar z#;ov gestozzen ingeber vnd
BvgSp 29 heizzent k#;euniges h#;eunre. 29. Wilt du machen ein g#;eut lebern. Nim ein rindes lebern, die niht steineht si, vnd snit sie
BvgSp 29 abe vnd lazze sie kalden vnd besnit sie schone. vnd nim denne ein halb st#;eucke vnd stoz ez in eynem m#;eorser
BvgSp 29 tů pfeffer dar z#;ov vnd ingeber, daz ez scharpf werde, vnd nim ein wenic anis vnd mal daz mit ezzige vnd mit
BvgSp 30 dirre manunge erdenke auch ander spise. 30. Ein gůt spise. Nim h#;eunre, die brat niht volle gar, ent lide sie z#;ov morseln
BvgSp 30 vnd laz sie sieden n#;eur in smaltze vnd wazzere, vnd nim eine rinden brotes vnd ingeber vnd ein wenic pfeffers vnd
BvgSp 30 [Bl. 160 r, 2. Sp.] mit dem selben s#;eodichin, vnd nim vier gebraten k#;euten vnd daz condiment tů z#;ov den h#;eunren,
BvgSp 30 da mit sieden, daz ez werde eben dicke. hastu niht k#;euten, so nim gebraten bieren vnd mach ez da mite vnd gibz hin vnd
BvgSp 31 bonen. S#;eude gr#;eune bonen, biz daz sie weich werden. so nim denne sch#;eon brot vnd ein wenic pfeffers, dristunt als vil
BvgSp 32 schone vnd menge sehs eyer dar z#;ov on daz wisse vnd nim ezzig vnd ein wenig wazzers dar z#;ov, niht z#;ov sur, vnd
BvgSp 32a oder waz du wilt. (32a). Wilt du machen einen agraz. Nim wintr#;eubele vnd stoz sur ephele. diz tů z#;ov sammene, menge ez
BvgSp 33 vnd z#;ov vischen vnd heizet agraz. 33. Aber ein condiment. Nim aschlauch vnd scheln, ribin [Bl. 160 v, 1. Sp.] mit
BvgSp 34 dise salse ist gůt z#;ov rinderinen braten. 34. Ein salse. Nim sure winber vnd tů dar z#;ov salbey vnd zwei knobelauches haubt
BvgSp 35 vz vnd gibz f#;eur eine gůten salse. 35. Ein agraz. Nim holtzepfele vnd peterlin vnd bezzin vnd stoz daz z#;ov sammene vnd
BvgSp 36 daz heizzet auch agraz. 36. Ein geriht von eime hechde. Nim einen frischen hechede vnd l#;eose abe die hut als gantz
BvgSp 36 gantz vnd s#;eude in gar vnd l#;eose vz die grete. nim krut vnd stoz daz mit dem vische, tů dar z#;ov ro
BvgSp 37 wenic vnd gibin hin. 37. Ein geriht von vrischen elen. Nim frische ele, z#;euch in abe die hut vnd snit abe
BvgSp 38 Ein geriht von eime stoc vische. [Bl. 160 v, 2. Sp.] Nim einen stoc visch, der niht dürre si, vnd tu im die
BvgSp 39 butern vaste vnd gib in hin. 39. Ein gůt f#;eulle. Nim mandelkern, mache in sch#;eone in siedem wazzer vnd wirf sie
BvgSp 39 eyer schaln vol wines vnd r#;eurez wol, vnz daz ez gesiede. nim ein sch#;eun b#;euteltůch $t vnd lege ez vf [Bl. 161
BvgSp 40 gibz hin als butern oder kese. 40. Ein gůt trahte. Nim h#;eunre magen vnd lebern, snit abe daz herte, daz gůte
BvgSp 41 h#;eunre von lampfleische, so manz klein snit. 41. Ein condimentelin. Nim rintfleisch, als ez erst z#;ov kumt, s#;eudez mot, saltzez wol,
BvgSp 41 rintfleisch, als ez erst z#;ov kumt, s#;eudez mot, saltzez wol, nim aschlauch vnd minzen dar z#;ov, des krutes nim genůc, laz ez
BvgSp 41 mot, saltzez wol, nim aschlauch vnd minzen dar z#;ov, des krutes nim genůc, laz ez wol sieden in eime veizten sode vnd
BvgSp 42 wilt vnd gibz hin. 42. Ein geriht von einer gense. Nim ein gans, die niht alt si, nim vz daz gekr#;eose,
BvgSp 42 biz sie vilnach trucken si vnd gar si gesoten. vnd nim denne s#;euzze milich vnd sehs totern vnd zwei haupt knobelauches,
BvgSp 43 scharbe sie gr#;eober denne spec vf h#;eunre, die menge dar z#;ov, nim einen leufel vnd f#;eulle den teyc vnd teilez vnd brat
BvgSp 45 zit vnd gib sie warm hin. 45. Ein gůt gerihtlin. Nim gesoten erbeiz vnd slahe die durch ein sip, slahe als
BvgSp 46 mit krute, gib sie hin. 46. Ein geriht von vischen. Nim einen frischen hechde, l#;eose im abe die hut von dem
BvgSp 46 s#;eude in gar schone vnd lise vz die grete. vnd nim krut vnd stoz ez mit dem vische, tů dar z#;ov ro
BvgSp 47 daz r#;eost ein wenic vnd gibz hin. 47. Ein geriht Nim frische mandelkern vnd weiche die vnd hirse gr#;eutzze vnd gesotene eyer
BvgSp 49 cumpost oder r#;euben, waz du wilt. 49. Ein gůt salse. Nim win vnd honigsaum, setzze daz vf daz fi#;eur vnd laß
BvgSp 54 ez gern izzet. Wilt du machen ein gůt bigeriht,/ so nim sydeln sweyz,/ daz macht den magen gar heiz,/ vnd nim kiselinges
BvgSp 54 so nim sydeln sweyz,/ daz macht den magen gar heiz,/ vnd nim kiselinges smaltz,/ daz ist den meiden gůt, die do sin
BvgSp 54 daz ist den meiden gůt, die do sin h#;euffehaltz./ vnd nim bromber vnd bresteling/ daz ist daz aller beste ding./ bist
BvgSp 54 aller beste ding./ bist du niht an sinnen taup,/ So nim gr#;eun wingart laup./ du solt nemen binzen,/ l#;eubstikel vnd minzzen./ daz
BvgSp 54 niht an sinnen taup,/ So nim gr#;eun wingart laup./ du solt nemen binzen,/ l#;eubstikel vnd minzzen./ daz sint gůte w#;eurtze/ f#;eur die
BvgSp 54 vnd minzzen./ daz sint gůte w#;eurtze/ f#;eur die grozzen furtze./ nim stigelitzes versen vnd mucken fůzze,/ daz macht das k#;eostlin allez
BvgSp 55 gůt můs. Ein gebacken můs von vischen. Dar z#;ov solt du nemen einen bersich gebeizt in ezzig, vnd wirf in denne in
BvgSp 57 fladen. Wilt du machen einen fladen von vasten getete, so nim vische vnd backes in smaltze vnd g#;euz dor #;evber ein dicke
BvgSp 58 Einen krapfen. Wilt du einen vasten krapfen machen von hechde darmen, nim eine gůten mandelmilich vnd tů [dar z#;ov] also vil epfele, als
BvgSp 59 (59.) Einen krapfen. So du wilt einen vasten krapfen machen, so nim n#;euzze vnd stoz sie in einem mörser vnd nim epfele
BvgSp 59 so nim n#;euzze vnd stoz sie in einem mörser vnd nim epfele als vil vnd snide sie drin w#;eurfeleht vnd menge

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