Mhd. Gesamtlemmaliste/Belegarchiv
  Kontextlänge: Wortformen  

  Belegarchiv/Konkordanz

Die hier aus dem elektronischen Belegarchiv ausgegebenen Stellen bilden den durch halbautomatische Lemmatisierung von digitalisierten Volltexten gewonnenen Kern einer umfassenderen Beleggrundlage, die für die Ausarbeitung des Mittelhochdeutschen Wörterbuchs verwendet wird. Bei der Benutzung des elektronischen Belegarchivs ist stets zu beachten, dass es Stellen enthalten kann, die anderen Stichwörtern zuzuordnen sind.

hacken swV. (25 Belege) MWB   Lexer BMZ Findeb.  

BdN 326, 34 von fäuhten, der schol kranwitpaum mit wurzeln und mit al hacken klain und sieden gar wol und schol daz wazzer seihen
BdN 359, 9 oder mit gleseinn mezzern und muoz gar seiht dar ein hacken, sô tropfet daz saf her ab in gleseineu vaz, diu
BvgSp 3 eines hůnes brust, die sol man zeisen vnd sol die hacken dor in. vnd ein rein smaltz sol man dor in tůn. vnd
BvgSp 4 h#;eunre braten vnd ein fleisch eines swines, weich gesoten. vnd gehacket vnder ein ander. vnd nim einen vierdunc rosen dor z#;ov vnd nim
BvgSp 5a [den] d#;eunne breiten. vnd nim ein gesoten fleisch vnd spec gehacket $t vnd epfele vnd pfeffer vnd eyer dar in. vnd backe
BvgSp 8 ez vilnach gar. vnd nimme danne daz vnd spec vnd hackez. tů rowe eyer dor z#;ov vnd einen sniten brotes vnd peterlin krut
BvgSp 10 spise von birn. Nim gebratene birn vnd sure epfele vnd hacke sie kleine, und tů dar z#;ov pfeffer vnd enis vnd ro
BvgSp 15 hut, swenne sie erwallen, vnd hau sie z#;ov cleinen st#;eucken, hacke peterlin vnd salbey dor in vnd tů dar z#;ov pfeffer vnd yngeber,
BvgSp 17 vnd lazze vz daz gerete, stozze sie in eime m#;eorser, hacke dar z#;ov salbey, pfeffer, k#;eumel vnd safran gestozzen, saltz sie z#;ov
BvgSp 18 dem haubte vnd z#;evch die nider biz an den zagel. hacke salbey vnd petersilien vnd tů dar z#;ov gestozzen ingeber, pfeffer, enis
BvgSp 19 abe die schůpen, spalde in vnd snit in an st#;eucke. hacke peterlin, selbey, nim gestozzen yngeber, pfeffer, enys, saltz z#;ov mazzen,
BvgSp 23 Ein gůt spise. Nim von der brust des hůnes vnd hacke ez cleine vnd stoz ez in eime m#;eorser vnd tů
BvgSp 23 sie gar sin gesoten, so nim sie vz, r#;eure ein gehacketz můs mit butern, daz f#;eulle in die morchen vnd stecke
BvgSp 37 stoz krut, eyer vnd sch#;eone brot, vnd mit dem ale hacke salbei. dar z#;ov f#;eulle die hut vnd brat in vnd w#;euge
BvgSp 52 Ein gůt f#;eulle. Der ein gůte k#;eocherye machen wil, der hacke petersylien vnd salbey glich vil vnd brate sie in butern
BvgSp 64 mit lauche. Ein mus mit lauche. nim wizzen lauch vnd hacke in cleine vnd mengez wol mit gůter mandelmilich vnd mit
BvgSp 79 vz einem brunnen. vnd geballen vz eime kaldem wazzer. vnd gehacket cleine vnd tů ez denne in ein dicke mandel milich. vnd
BvgSp 86 vnd nim knucken, vnd daz daz wol gesoten werde vnd hackez cleyne. vnd ribe halb als vil keses drunder vnd mengez
BvgSp 90 einen gůten fladen machen von kalbslebern, so nim kalbslebern vnd hacke die clein, als gr#;eunen speckes gesniten genůc drunder vnd tů
BvgSp 92 machen von fleische von lumbeln gemaht, der siedez wol vnd hackez cleine vnd ribe keses genůc drin vnd slahe eyer auch
BvgSp 93 machen von fleische von wensten, so sude in wol vnd hacke in cleine vnd welische n#;euzze gevierteilt dor vnder. vnd w#;eurtze genůc.
BvgSp 94 der schiben gemaht. Einen fladen von gůtem lumbel wol cleine gehacket, for drunder geriben eins viertel keses vnd wol gemenget mit
Cranc Jes 7,25 man dorin geen. unde alle berge, di man mit heckelin hacket, do kumt nicht di var der dorne. und do wirt
Pilgerf 6591 unfůgen;/ Es ist besser sich m#;eussig dragen/ Dan is sij hacken odir graben./ Also lange du uff dem wiedersynne bist,/ So
SM:Had 17: 1, 7 koler genôz,/ wan die ruowe sint lære,/ Und die müezzen haken unde riuten./ die klage wir betiuten,/ daz uns diu minne
Seite drucken