Mhd. Gesamtlemmaliste/Belegarchiv
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  Belegarchiv/Konkordanz

Die hier aus dem elektronischen Belegarchiv ausgegebenen Stellen bilden den durch halbautomatische Lemmatisierung von digitalisierten Volltexten gewonnenen Kern einer umfassenderen Beleggrundlage, die für die Ausarbeitung des Mittelhochdeutschen Wörterbuchs verwendet wird. Bei der Benutzung des elektronischen Belegarchivs ist stets zu beachten, dass es Stellen enthalten kann, die anderen Stichwörtern zuzuordnen sind.

huon stN. (115 Belege) MWB   Lexer Lexer-Nachtr. BMZ Findeb.  

Barth 152, 18 ir unde wirf die in einen haven unde wirf ein huon dar zuo unde lâ daz sieden als lange unz sich
Barth 154, 1 sol er nimer brôtes ezen, wan sô lanch sô eines huones lit ist, und alles andern ezens als vil als des
Barth 154, 11 sô guot niht, als Ypocras geschriben $t hât, sô marweu hüenre, diu wol mit phefer gemachen sîn, unde lemberîn fleisch unde
BdN 157, 31 der rehten, sam ain dahs. ez begert gar sêr der hüenr und irr aier und lebt allain des selben flaisches. ez
BdN 158, 3 latein moritor haizen oder galliceps, dar umb, daz er diu hüenr tœtt und si væht. //VON DEM AICHORN. /Pirolus haizt ain
BdN 163, 27 auch stinkend hinden. er lâget auch allermaist haimleichem gefügel, sam hüenren und gensen. fühsein flaisch geprant ze pulver und daz gegeben
BdN 195, 29 daz Jeronimus hât gemacht, daz spricht, daz in Egypten land der hüenr air die art haben, sei daz man si werm sänfticleich
BdN 196, 12 tag und umb sant Lucien tag. er spricht auch, welheu hüenr vil airnt, die sterbent schier, und welheu hüenr ob irn
BdN 196, 13 auch, welheu hüenr vil airnt, die sterbent schier, und welheu hüenr ob irn airn niht ruoent, die siechent und werdent krank.
BdN 196, 14 irn airn niht ruoent, die siechent und werdent krank. welheu hüenr man ätzt mit halb$/ gekochter gersten, diu legent vil air
BdN 196, 16 gersten, diu legent vil air und grœzer air denn andreu hüenr. wenn der môn wehst, sô schol man den hüenren ir
BdN 196, 17 andreu hüenr. wenn der môn wehst, sô schol man den hüenren ir air underlegen. //VON DEM CAPPAN. /Gallus_gallinacius haizt ain cappân
BdN 349, 29 pleter sint daz ganz jâr grüen. Platearius spricht, daz diu hüenr gar vaizt werden von des paumes sâmen, und sô in
BdN 400, 25 ain vergift den läuten, sweinen und hunden, und sterbent die hüenr von des menschen mist, der die nieswurz hât genozzen. //VON
BenRez 48 noster. //Der niht gehore. Der niht gehore, der nem ein hun und mach di vil schone, wirfe di vedern hin und
BvgSp 3 vnd tů daz in die milich kalt. vnd nim eines hůnes brust, die sol man zeisen vnd sol die hacken dor in.
BvgSp 4 in der vasten machen einen blamenser von eime hechede. 4. H#;eunre von Kriechen. Diz heizzent h#;eunre von Kryechen. Man sol h#;eunre
BvgSp 4 blamenser von eime hechede. 4. H#;eunre von Kriechen. Diz heizzent h#;eunre von Kryechen. Man sol h#;eunre braten vnd ein fleisch eines
BvgSp 4 H#;eunre von Kriechen. Diz heizzent h#;eunre von Kryechen. Man sol h#;eunre braten vnd ein fleisch eines swines, weich gesoten. vnd gehacket
BvgSp 11 rot werde, vnd gibz hin. 11. Ein gůt spise von h#;eunnern. Eyn gebraten hun zelide cleyne, nim wizzez brot, mache einen
BvgSp 11 gibz hin. 11. Ein gůt spise von h#;eunnern. Eyn gebraten hun zelide cleyne, nim wizzez brot, mache einen d#;eunnen eyer teic, saffran
BvgSp 11 werde, so seige denne abe das smaltz vnd sch#;eute daz hůn in ein sch#;euzzeln vnd gibz hin. 12. Ein gůte f#;eulle.
BvgSp 15 teyge vnd laz ez backen. Conf$. Also mac man auch h#;eunir machen, auch fleisch oder wiltprete oder ele oder v#;eogele. 16.
BvgSp 19 sime teyge. ist ez aber eins fleischtages, so mahtu machen h#;eunre, reph#;eunre, tuben vnd vasande mahtu machen, ab du hast die
BvgSp 19 s#;eut sie in den formen. nim von den br#;eusten der h#;eunre vnd ander gůt fleisch, so wirt die kunst deste bezzer
BvgSp 23 hin. 23. Ein gůt spise. Nim von der brust des hůnes vnd hacke ez cleine vnd stoz ez in eime m#;eorser
BvgSp 26 saffrans, vnd nim dri gesoten [Bl. 159 v, 1. Sp.] hůnes lebern. Mals z#;ov sammene mit ezzige vnd mit h#;euner sode, z#;ov
BvgSp 26 1. Sp.] hůnes lebern. Mals z#;ov sammene mit ezzige vnd mit h#;euner sode, z#;ov mazzen sur, vnd schele zwiboln vnd snide sie
BvgSp 28 waz du wilt. 28. Wilt du machen ein spise von h#;eunern. Diz heizzent k#;euniges h#;eunre. Nim junge gebratene h#;eunre, hau die
BvgSp 28 Wilt du machen ein spise von h#;eunern. Diz heizzent k#;euniges h#;eunre. Nim junge gebratene h#;eunre, hau die an cleine mursel. nim
BvgSp 28 spise von h#;eunern. Diz heizzent k#;euniges h#;eunre. Nim junge gebratene h#;eunre, hau die an cleine mursel. nim frische eyer vnd z#;ov slahe
BvgSp 28 daz tů du z#;ov den eyern, da mit bewirf die h#;eunre. vnd tů die h#;eunre in den m#;eorser vnd tů dar z#;ov
BvgSp 28 den eyern, da mit bewirf die h#;eunre. vnd tů die h#;eunre in den m#;eorser vnd tů dar z#;ov saffran vnd saltz z#;ov
BvgSp 28 ein wenic smaltzes. gib sie gantz hin, daz heizzent k#;euniges h#;eunre. 29. Wilt du machen ein g#;eut lebern. Nim ein rindes
BvgSp 30 manunge erdenke auch ander spise. 30. Ein gůt spise. Nim h#;eunre, die brat niht volle gar, ent lide sie z#;ov morseln vnd
BvgSp 30 nim vier gebraten k#;euten vnd daz condiment tů z#;ov den h#;eunren, laz ez wol da mit sieden, daz ez werde eben dicke. hastu
BvgSp 32 erwallen, daz ez dicke blibe. damit mac man machen gebratene h#;eunner, morchen oder swemme oder waz du wilt. (32a). Wilt du
BvgSp 32a vz. dise salse ist gůt z#;ov scheffinem braten vnd z#;ov h#;eunren vnd z#;ov vischen vnd heizet agraz. 33. Aber ein condiment.
BvgSp 40 hin als butern oder kese. 40. Ein gůt trahte. Nim h#;eunre magen vnd lebern, snit abe daz herte, daz gůte snit
BvgSp 40 vnd daz heizzet laxis. Conf$. Also maht du machen iunge h#;eunre von lampfleische, so manz klein snit. 41. Ein condimentelin. Nim
BvgSp 43 daz, schele sur epfele, scharbe sie gr#;eober denne spec vf h#;eunre, die menge dar z#;ov, nim einen leufel vnd f#;eulle den teyc
BvgSp 50 vnd heizzet Swallenberges salse. 50. Von gebratem. Man sol ein hůn braten vnd r#;eoste ein #;evmme sniten von semeln vnd backe diz
BvgSp 50 smaltze vnd snit bizzen als z#;ov einem brot můse, z#;ev lide daz hůn clein vnd brat sehs birn, mache ein condim#;eonte von wine
BvgSp 50 daz condiment dor in vnd beg#;euz daz blat niht. diz heizzent h#;eunre von Rinkauwe. vnd gibz hin. (51.) Ein gůt spise. Man
BvgSp 51 vnd gibz hin. (51.) Ein gůt spise. Man sol ein hůn braten mit spec gew#;eult. vnd snit denne aht sniten arme$/
BvgSp 51 ersten schiht von epfeln, dor nach die armen ritter, dor noch daz hůn, daz sol cleine gelidet sin. tů vf ieglich schiht ein
BvgSp 51 vnd g#;euz daz condiment dar in vnd gibz hin. diz heizzent h#;eunre von Kriechen. (52.) Ein gůt f#;eulle. Der ein gůte k#;eocherye
BvgSp 76 Der w#;eolle machen einen blamenser, der neme dicke mandelmilch vnd h#;euner br#;euste geceyset vnd tů daz in die mandelmilch. vnd r#;eure
BvgSp 77 ein blamenser. (77.) Einen blamensir. Ein blamenser gemaht von geceysten h#;eunern an der brust. vnd [Bl. 164 r, 1. Sp.] mache
BvgSp 77 164 r, 1. Sp.] mache eine gůte mandelmilich, abe ger#;eurt h#;euner dinne in der mandelmilich mit ris mele. getzworn fial blůmen vnd smaltz

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