Belegarchiv/Konkordanz
Die hier aus dem elektronischen Belegarchiv ausgegebenen Stellen bilden den durch halbautomatische Lemmatisierung von digitalisierten Volltexten gewonnenen Kern einer umfassenderen Beleggrundlage, die für die Ausarbeitung des Mittelhochdeutschen Wörterbuchs verwendet wird. Bei der Benutzung des elektronischen Belegarchivs ist stets zu beachten, dass es Stellen enthalten kann, die anderen Stichwörtern zuzuordnen sind.
brâten stV. (112 Belege) MWB Lexer BMZ Findeb.
stechen, $s mit chrouwelen zebrechen./ der vil ungehiure, $s der bratet si in dem fiure./ fur diu tier er si leget, | |
dû alsus. Nim ein hirzîn march unde ein toter eins gebrâten eiges unde mule diu zwei [zesamene mit rôsenole unz daz | |
auch die früht schad, man süt si dann wol oder priet si wol, und reht alsô durchpaiz auch der pœs luft | |
sagen von den stainen. hiet er des stains niht, sô prieten seineu air von grôzer hitz in dem nest. ander maister | |
wæn, ain trinker hieze im diu air lieber sieden oder prâten oder æze si zuo seim trinken. Aristotiles spricht, diu henn | |
gar schad und ungesunt, und dar umb schol man in prâten, sô ist er gesünder denn gesoten, wan die pœsen fäuhten | |
die pœsen fäuhten dünst gênt auz im, sô man in præt. nu prât in alsô. zeuch im die haut ab und | |
fäuhten dünst gênt auz im, sô man in præt. nu prât in alsô. zeuch im die haut ab und stuck in | |
habent ringel, dâ mit man si zuo enander twingt. alsô prât in schôn und lanksaim, sô wirt er ain herrenezzen. Albertus | |
unedel, klain und rauch. die küten sint pezzer ze ezzen geprâten wan gesoten. man schol si aber alsô prâten. höler die | |
ze ezzen geprâten wan gesoten. man schol si aber alsô prâten. höler die kern auz in und leg lauter honig in | |
die sauren sint gesünter, gibt man si den sühtigen läuten geprâten oder rôch nâch anderm ezzen; aber si sint gesünter geprâten | |
geprâten oder rôch nâch anderm ezzen; aber si sint gesünter geprâten oder gesoten denn rôch. iedoch wizz, daz all öpfel schad | |
wider zesamen. und dar umb, wer ain gar klainez vögell præt an der rüetel aime, sô kêrt sich daz spizzel selber | |
negt, und dar umb schüllent si die alsô siech sint geprâten ezzen. ez sprechent auch die maister, daz allerlai geprâten piren | |
sint geprâten ezzen. ez sprechent auch die maister, daz allerlai geprâten piren gesünter sein denn rôch und gesünter geprâten wan gesoten, | |
daz allerlai geprâten piren gesünter sein denn rôch und gesünter geprâten wan gesoten, und die lang gelegen sint, alsô daz si | |
aint ez sich und füegt sich zesamen. wer die aicheln prætt und si izt, die sint guot für die harmwinden und | |
si bespreng inwendig mit gepulvertem langem pfeffer und si alsô prât, die pringen guot hilf zuo dewen und zuo wolkochen in | |
kürwiz ist guot in süchten, wenn man in seudet oder præt ân allez gemächt und in dem siechen gibt ze ezzen. | |
si gefullet werde und ne si zesamne vil vaste und brate si an einem spize und daz smalz daz dar us | |
gibz hin. 2. Von einer hirz lebern. Ein hirzeslebern sol man braten vf eime roste, die man lange behalten $t wil, vnd | |
von Kriechen. Diz heizzent h#;eunre von Kryechen. Man sol h#;eunre braten vnd ein fleisch eines swines, weich gesoten. vnd gehacket vnder | |
v, 2. Sp.] vnd striche es an einen spiz vnd bratez schone vnd gibz hin. daz heizzet hirne gebraten. daz selbe | |
spiz vnd bratez schone vnd gibz hin. daz heizzet hirne gebraten. daz selbe tůt man einer lungen, die da gesoten ist. | |
s#;eude daz wol vnder einander vnd gibz hin. 8. Ein gebraten gef#;eultez ferhelin. Ein gebraten gefultez ferhelin mache also: Nim ein | |
einander vnd gibz hin. 8. Ein gebraten gef#;eultez ferhelin. Ein gebraten gefultez ferhelin mache also: Nim ein verkelin, daz drier wůchen | |
ez denne vnd lege ez vf einen hülzinen rost vnd brate ez sanfte. Alz ez denne wol ger#;eost si, so nim | |
kyrsen můs oder spilinge můs. 10. Ein spise von birn. Nim gebratene birn vnd sure epfele vnd hacke sie kleine, und tů | |
vnd gibz hin. 11. Ein gůt spise von h#;eunnern. Eyn gebraten hun zelide cleyne, nim wizzez brot, mache einen d#;eunnen eyer teic, | |
vzzen mit saltze. backe in vf eime h#;eulzinen roste vnd brat in gar schone. [Bl. 158 r, 2. Sp.] Conf$. Also | |
hut wider #;evber. besprenge die ele vzzene mit saltze vnd brat sie gar vf eime h#;eulzinen roste vnd gib sie hin. | |
tu totern dor z#;ov tůn wilt. 25. Wilt du machen ein gebraten milch. Wilt du machen ein gebraten milich, So nim die, | |
Wilt du machen ein gebraten milch. Wilt du machen ein gebraten milich, So nim die, do niht veiztes z#;ov si, kummen | |
die zwiboln alle in ein phannen, vnd als die gans gebraten ist, so z#;ov lide sie, lege sie in ein sch#;eon vaz | |
dar #;evber vnd gib sie hin. 27. Ein gůt gethrahte. Nim gebratene byern vnd to sur epfele vnd nim vnder wahsen fleisch gesoten | |
besprenge ez mit saltze vnd legez vf einen hultzinen rost. brat sie gar. nim daz mittelste st#;eucke, als ez gar si | |
vnd legez kalt dor in. noch dirre wise maht du machen gebratene n#;eunaugen $t oder waz du wilt. 28. Wilt du machen | |
ein spise von h#;eunern. Diz heizzent k#;euniges h#;eunre. Nim junge gebratene h#;eunre, hau die an cleine mursel. nim frische eyer vnd | |
an fünf st#;eucke vnd lege sie vf einen rost vnd brat sie. also sie sich hat ges#;eubert, so wasche sie in | |
oder in sode also veizt. sude daz vnd laz sie braten gar vnd nim sie denne abe vnd lazze sie kalden | |
auch ander spise. 30. Ein gůt spise. Nim h#;eunre, die brat niht volle gar, ent lide sie z#;ov morseln vnd laz sie | |
r, 2. Sp.] mit dem selben s#;eodichin, vnd nim vier gebraten k#;euten vnd daz condiment tů z#;ov den h#;eunren, laz ez | |
sieden, daz ez werde eben dicke. hastu niht k#;euten, so nim gebraten bieren vnd mach ez da mite vnd gibz hin vnd versaltz | |
daz erwallen, daz ez dicke blibe. damit mac man machen gebratene h#;eunner, morchen oder swemme oder waz du wilt. (32a). Wilt | |
mit dem ale hacke salbei. dar z#;ov f#;eulle die hut vnd brat in vnd w#;euge daz haubt z#;ov dem ale. cleide in | |
nim einen leufel vnd f#;eulle den teyc vnd teilez vnd brat den in smaltze oder in butern, ab ez niht fleisch tac | |
snit sie an mursal vnd stecke sie an einen spiz, brat sie wol vnd beslahe sie mit eyern vnd mit krute, | |
murseln vnd stec ez an einen spiz vnd laz ez braten vnd beslahe ez denne mit eyern vnd mit gůtem krute | |
mit eyern vnd mit gůtem krute vnd gibs hin f#;eur gebratene milich. 48. Ein condimentlin. Mal k#;eumel vnd enis mit pfeffer | |
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