Mhd. Gesamtlemmaliste/Belegarchiv
  Kontextlänge: Wortformen  

  Belegarchiv/Konkordanz

Die hier aus dem elektronischen Belegarchiv ausgegebenen Stellen bilden den durch halbautomatische Lemmatisierung von digitalisierten Volltexten gewonnenen Kern einer umfassenderen Beleggrundlage, die für die Ausarbeitung des Mittelhochdeutschen Wörterbuchs verwendet wird. Bei der Benutzung des elektronischen Belegarchivs ist stets zu beachten, dass es Stellen enthalten kann, die anderen Stichwörtern zuzuordnen sind.

brâten stV. (112 Belege) MWB   Lexer BMZ Findeb.  

AvaA 11, 5 stechen, $s mit chrouwelen zebrechen./ der vil ungehiure, $s der bratet si in dem fiure./ fur diu tier er si leget,
Barth 133, 13 dû alsus. Nim ein hirzîn march unde ein toter eins gebrâten eiges unde mule diu zwei [zesamene mit rôsenole unz daz
BdN 111, 17 auch die früht schad, man süt si dann wol oder priet si wol, und reht alsô durchpaiz auch der pœs luft
BdN 167, 2 sagen von den stainen. hiet er des stains niht, sô prieten seineu air von grôzer hitz in dem nest. ander maister
BdN 196, 9 wæn, ain trinker hieze im diu air lieber sieden oder prâten oder æze si zuo seim trinken. Aristotiles spricht, diu henn
BdN 244, 27 gar schad und ungesunt, und dar umb schol man in prâten, sô ist er gesünder denn gesoten, wan die pœsen fäuhten
BdN 244, 28 die pœsen fäuhten dünst gênt auz im, sô man in præt. nu prât in alsô. zeuch im die haut ab und
BdN 244, 28 fäuhten dünst gênt auz im, sô man in præt. nu prât in alsô. zeuch im die haut ab und stuck in
BdN 245, 3 habent ringel, dâ mit man si zuo enander twingt. alsô prât in schôn und lanksaim, sô wirt er ain herrenezzen. Albertus
BdN 320, 4 unedel, klain und rauch. die küten sint pezzer ze ezzen geprâten wan gesoten. man schol si aber alsô prâten. höler die
BdN 320, 4 ze ezzen geprâten wan gesoten. man schol si aber alsô prâten. höler die kern auz in und leg lauter honig in
BdN 329, 34 die sauren sint gesünter, gibt man si den sühtigen läuten geprâten oder rôch nâch anderm ezzen; aber si sint gesünter geprâten
BdN 330, 1 geprâten oder rôch nâch anderm ezzen; aber si sint gesünter geprâten oder gesoten denn rôch. iedoch wizz, daz all öpfel schad
BdN 334, 22 wider zesamen. und dar umb, wer ain gar klainez vögell præt an der rüetel aime, sô kêrt sich daz spizzel selber
BdN 341, 10 negt, und dar umb schüllent si die alsô siech sint geprâten ezzen. ez sprechent auch die maister, daz allerlai geprâten piren
BdN 341, 11 sint geprâten ezzen. ez sprechent auch die maister, daz allerlai geprâten piren gesünter sein denn rôch und gesünter geprâten wan gesoten,
BdN 341, 12 daz allerlai geprâten piren gesünter sein denn rôch und gesünter geprâten wan gesoten, und die lang gelegen sint, alsô daz si
BdN 343, 33 aint ez sich und füegt sich zesamen. wer die aicheln prætt und si izt, die sint guot für die harmwinden und
BdN 374, 9 si bespreng inwendig mit gepulvertem langem pfeffer und si alsô prât, die pringen guot hilf zuo dewen und zuo wolkochen in
BdN 393, 14 kürwiz ist guot in süchten, wenn man in seudet oder præt ân allez gemächt und in dem siechen gibt ze ezzen.
BenRez 48 si gefullet werde und ne si zesamne vil vaste und brate si an einem spize und daz smalz daz dar us
BvgSp 2 gibz hin. 2. Von einer hirz lebern. Ein hirzeslebern sol man braten vf eime roste, die man lange behalten $t wil, vnd
BvgSp 4 von Kriechen. Diz heizzent h#;eunre von Kryechen. Man sol h#;eunre braten vnd ein fleisch eines swines, weich gesoten. vnd gehacket vnder
BvgSp 6 v, 2. Sp.] vnd striche es an einen spiz vnd bratez schone vnd gibz hin. daz heizzet hirne gebraten. daz selbe
BvgSp 6 spiz vnd bratez schone vnd gibz hin. daz heizzet hirne gebraten. daz selbe tůt man einer lungen, die da gesoten ist.
BvgSp 8 s#;eude daz wol vnder einander vnd gibz hin. 8. Ein gebraten gef#;eultez ferhelin. Ein gebraten gefultez ferhelin mache also: Nim ein
BvgSp 8 einander vnd gibz hin. 8. Ein gebraten gef#;eultez ferhelin. Ein gebraten gefultez ferhelin mache also: Nim ein verkelin, daz drier wůchen
BvgSp 8 ez denne vnd lege ez vf einen hülzinen rost vnd brate ez sanfte. Alz ez denne wol ger#;eost si, so nim
BvgSp 10 kyrsen můs oder spilinge můs. 10. Ein spise von birn. Nim gebratene birn vnd sure epfele vnd hacke sie kleine, und tů
BvgSp 11 vnd gibz hin. 11. Ein gůt spise von h#;eunnern. Eyn gebraten hun zelide cleyne, nim wizzez brot, mache einen d#;eunnen eyer teic,
BvgSp 17 vzzen mit saltze. backe in vf eime h#;eulzinen roste vnd brat in gar schone. [Bl. 158 r, 2. Sp.] Conf$. Also
BvgSp 18 hut wider #;evber. besprenge die ele vzzene mit saltze vnd brat sie gar vf eime h#;eulzinen roste vnd gib sie hin.
BvgSp 25 tu totern dor z#;ov tůn wilt. 25. Wilt du machen ein gebraten milch. Wilt du machen ein gebraten milich, So nim die,
BvgSp 25 Wilt du machen ein gebraten milch. Wilt du machen ein gebraten milich, So nim die, do niht veiztes z#;ov si, kummen
BvgSp 26 die zwiboln alle in ein phannen, vnd als die gans gebraten ist, so z#;ov lide sie, lege sie in ein sch#;eon vaz
BvgSp 27 dar #;evber vnd gib sie hin. 27. Ein gůt gethrahte. Nim gebratene byern vnd to sur epfele vnd nim vnder wahsen fleisch gesoten
BvgSp 27a besprenge ez mit saltze vnd legez vf einen hultzinen rost. brat sie gar. nim daz mittelste st#;eucke, als ez gar si
BvgSp 27a vnd legez kalt dor in. noch dirre wise maht du machen gebratene n#;eunaugen $t oder waz du wilt. 28. Wilt du machen
BvgSp 28 ein spise von h#;eunern. Diz heizzent k#;euniges h#;eunre. Nim junge gebratene h#;eunre, hau die an cleine mursel. nim frische eyer vnd
BvgSp 29 an fünf st#;eucke vnd lege sie vf einen rost vnd brat sie. also sie sich hat ges#;eubert, so wasche sie in
BvgSp 29 oder in sode also veizt. sude daz vnd laz sie braten gar vnd nim sie denne abe vnd lazze sie kalden
BvgSp 30 auch ander spise. 30. Ein gůt spise. Nim h#;eunre, die brat niht volle gar, ent lide sie z#;ov morseln vnd laz sie
BvgSp 30 r, 2. Sp.] mit dem selben s#;eodichin, vnd nim vier gebraten k#;euten vnd daz condiment tů z#;ov den h#;eunren, laz ez
BvgSp 30 sieden, daz ez werde eben dicke. hastu niht k#;euten, so nim gebraten bieren vnd mach ez da mite vnd gibz hin vnd versaltz
BvgSp 32 daz erwallen, daz ez dicke blibe. damit mac man machen gebratene h#;eunner, morchen oder swemme oder waz du wilt. (32a). Wilt
BvgSp 37 mit dem ale hacke salbei. dar z#;ov f#;eulle die hut vnd brat in vnd w#;euge daz haubt z#;ov dem ale. cleide in
BvgSp 43 nim einen leufel vnd f#;eulle den teyc vnd teilez vnd brat den in smaltze oder in butern, ab ez niht fleisch tac
BvgSp 45 snit sie an mursal vnd stecke sie an einen spiz, brat sie wol vnd beslahe sie mit eyern vnd mit krute,
BvgSp 47 murseln vnd stec ez an einen spiz vnd laz ez braten vnd beslahe ez denne mit eyern vnd mit gůtem krute
BvgSp 47 mit eyern vnd mit gůtem krute vnd gibs hin f#;eur gebratene milich. 48. Ein condimentlin. Mal k#;eumel vnd enis mit pfeffer

Ergebnis-Seite: 1 2 3 >>
Seite drucken