Mhd. Gesamtlemmaliste/Belegarchiv
  Kontextlänge: Wortformen  

  Belegarchiv/Konkordanz

Die hier aus dem elektronischen Belegarchiv ausgegebenen Stellen bilden den durch halbautomatische Lemmatisierung von digitalisierten Volltexten gewonnenen Kern einer umfassenderen Beleggrundlage, die für die Ausarbeitung des Mittelhochdeutschen Wörterbuchs verwendet wird. Bei der Benutzung des elektronischen Belegarchivs ist stets zu beachten, dass es Stellen enthalten kann, die anderen Stichwörtern zuzuordnen sind.

versalzen stV. (22 Belege) Lexer BMZ  

BvgSp 1 phannen vnd tů dar z#;ov eine halbe mark wizzes zvckers. vnd versaltz niht vnd gibz hin. 2. Von einer hirz lebern. Ein hirzeslebern
BvgSp 4 honic vnd siede daz z#;ov sammene $t vnd gibs hin vnd versaltzez niht. 5. Diz heizzet ris von Kriechen. Diz heizzet ris
BvgSp 5 her abe $t vnd ein zvcker dor vf vnde gibs hin vnde versaltz niht. (5a) Heidenische kůchen. Diz heizzent heidenisse kůchen. Man sol
BvgSp 19 ander gůt fleisch, so wirt die kunst deste bezzer vnd fersaltzez niht. 20. Diz sagt von eime stoc vische. Nim einen stoc visch,
BvgSp 21 laz ez erwarmen, untz ez dick werde, gibz hin vnd versaltz niht. 22. Ein gůt geriht. Nim dri gesotene smale swinez
BvgSp 30 gebraten bieren vnd mach ez da mite vnd gibz hin vnd versaltz ez niht. 31. Ein spise von bonen. S#;eude gr#;eune bonen,
BvgSp 54 vnd mag wol sin/ ein gůt lecker spigerihtelin./ Ach, vnd versaltz n#;eur niht,/ wanne ez ist ein gůt geriht./ Diz ist
BvgSp 55 in geton vnd mit erwellet. Daz ist gar gůt, vnd versaltz niht. (56.) Ein fladen. Einen fladen von fischen gemachet wisze
BvgSp 57 vf ein blat von teyge vnd laz ez backen vnd versaltz niht. (58.) Einen krapfen. Wilt du einen vasten krapfen machen von
BvgSp 60 laz ez backen. daz ist aber ein gůt f#;eulle. vnd versaltz niht. (61.) Einen krapfen. So du aber wilt einen vasten krapfen
BvgSp 61 do gemaht sin z#;ov krapfen. vnd loz ez backen vnd versaltz niht. (62.) Ein můs. So du wilt machen ein gůt
BvgSp 64 vnd wol gemenget mit ris mele. vnd daz s#;eude wol vnd versaltz niht. (65.) Ein col ris. Ein colris gebacken. vnd mache von
BvgSp 65 eyer totern vnd s#;eudez wol vnd tů ein smaltz dor vf vnd versaltz niht. (66.) Ein col ris. Aber ein colris. nim eyger vnd
BvgSp 68 vnd s#;eudez do mit. vnd tů ein zvcker druf vnd versaltz niht. (69.) Ein apfelmůs. Wilt du machen ein apfelmůs, so
BvgSp 69 daz dor z#;ov. vnd daz ist gar ein gůt f#;eulle. vnd versaltz niht. (70.) Ein mandelmůs. So du wilt machen ein mandelmůs,
BvgSp 83 dor an geton vnd auch w#;eurtze genůc vnd zvcker dor vf. vnd versaltz niht. (84.) Ein cumpost von wisseln. Der w#;eolle machen einen
BvgSp 87 vnd gib in also heiz hin f#;eur die herren vnd versaltz niht. daz ist auch gůt. (88.) Einen fladen. Aber ein
BvgSp 92 ein schilt in den fladen vnd mit h#;eunren gef#;eult. vnd versaltz niht vnd gibz hin. (93.) Einen fladen von fleische. Wilt
BvgSp 96 schineht gesniten vingers breit gemaht in einer fliezzende sultze. vnd versaltz niht vnd gibz hin. Hie get vz die lere von
OvBaierl 21, 5 ammen vnde wert dar von kranc. De amme sal nycht vorsalten spyse eten noch bitter; dat dut deme kynde we, vnde
Tannh 13, 58 $s min piscot der ist herte,/ min fleisch ist mir versalzen, $s mir schimelget min win./ der ac, der von der
TannhHofz 181 tot,/ daz in verdurben gar die magen./ Swer dar umbe versalzt sin brot,/ daz er vertrinket sin gewant,/ kumt er da
Seite drucken