Belegarchiv/Konkordanz
Die hier aus dem elektronischen Belegarchiv ausgegebenen Stellen bilden den durch halbautomatische Lemmatisierung von digitalisierten Volltexten gewonnenen Kern einer umfassenderen Beleggrundlage, die für die Ausarbeitung des Mittelhochdeutschen Wörterbuchs verwendet wird. Bei der Benutzung des elektronischen Belegarchivs ist stets zu beachten, dass es Stellen enthalten kann, die anderen Stichwörtern zuzuordnen sind.
teic stM. (32 Belege) Lexer BMZ Findeb.
Dar nâh nime ein chürbez unde bewil daz in einem teige unde wirf ez in einen oven, unz der taich gebache; | |
einem teige unde wirf ez in einen oven, unz der taich gebache; sô nim den souch, der ouz dem chürbez rinne, | |
nasen. daz hirn ist ain tail trucken als ein waicher taik, und dar umb daz ez nit pluotes hât ist kain | |
dem siechen gibt ze ezzen. wenn man in pächt in taig und in dann zerlæzt in wazzer und zucker tuot zuo | |
Heidenische kůchen. Diz heizzent heidenisse kůchen. Man sol nemen einen teyc vnd sol [den] d#;eunne breiten. vnd nim ein gesoten fleisch | |
einen hafen vnd bedecke den hafen vnd becleibe ez mit teyge, daz der bradem iht vz m#;euge. Denne best#;eurtze den hafen | |
temper ez allez mit wine vnd mache einen d#;eunnen derben teyc vnd tů die vische dor in vnd g#;euz den win [Bl. | |
r, 1. Sp.] dor vf vnd decke ez mit eyme d#;eunnen teyge vnd mache daz #;evmme vnd #;evm gantz vnd brich oben | |
ein loch dor in $t vnd lege da f#;eur ein cl#;eusterlin von teyge vnd laz ez backen. Conf$. Also mac man auch h#;eunir | |
gestozzen yngeber, pfeffer, enys, saltz z#;ov mazzen, mache eynen derben teyk noch der gr#;eozze der st#;eucke vnd wirf daz krut vf | |
daz krut vf die st#;eucke vnd bewirke sie mit dem teyge. kanst du sie gestemphen in ein forme, daz tů. so | |
machen hechde, f#;eorheln, brasmen, vnd backe ieglichez besunder in sime teyge. ist ez aber eins fleischtages, so mahtu machen h#;eunre, reph#;eunre, | |
laze in wol belaufen mit butern. dor noch mache einen sch#;eonen teyk mit wizzem melwe vnd mit eyern, dor z#;ov $t tů gestozzen | |
visch, als der visch gar heiz si, so slahe den teyg dor vf mit eime swanke, riche vaste koln dor vnder, daz er | |
daz haubt z#;ov dem ale. cleide in mit einen d#;eunnen teige. vnd ein blat von eyern vnd machin druf, r#;eostin vnd | |
mache in warm vnd besprenge in mit butern, mache einen teyc von mele vnd von eyern, dar z#;ov tů gestozzen pfeffer vnd | |
mazzen. als der visch gar heiz si, so slahe den teyc dor vf mit eime swanke, riche vaste vi#;eur dor vnder vnd laz | |
spise. Wilt du ein kl#;euge spise machen, slahe einnen d#;eunnen teic von eyern vnd von sch#;eonem melwe, mache daz dicke mit | |
h#;eunre, die menge dar z#;ov, nim einen leufel vnd f#;eulle den teyc vnd teilez vnd brat den in smaltze oder in butern, | |
eyern vnd scharbe gesoten spec dar z#;ov, mache ein sch#;eonen derben teyc vnd f#;eulle den kese vnd die eyer dor in vnd mache | |
geton. vnd ein wenig gew#;eurtz gebreit vf ein blat, von teyge gemaht. vnd sch#;euzzez in einen ofen vnd laz in backen. | |
wol mit w#;eurtzen vnd lege daz vf ein blat von teyge vnd laz ez backen vnd versaltz niht. (58.) Einen krapfen. | |
vf ein tůch, vnd ein schaub drunder. vnd mache ein teyc von semel melwe vnd wille daz mit eyner wellen vnd leg | |
ez mit pfeffer. vnd slahe ez vf ein blat von teyge gemaht vnd sch#;euz ez in einen ofen vnd laz ez | |
gesoten oder gebraten. daz mache allez vf ein blat von teyge vnd sch#;euz in eynen ofen vnd laz backen. vnd gib | |
w#;eurtze genůc drin. vnd mach ez vf ein blat von teyge wol gemaht, vol l#;eocher gemaht vil in den fladen. vnd | |
genůc mit specke vnd slahez vf ein blat gemaht von teyge, vnd swinin clawen oder kalbz f#;euzze drunder geworren vnd die | |
drin vnd w#;eurtz ez wol. vnd mache ein blat von teyge, gesetz dri ecken von basteln als ein schilt in den | |
vnd eyer vnd leg ez vf ein wit blat von teyge gemaht, sch#;eone bastel f#;eunfe von h#;eunren einz mitten in den | |
sô man einen bakoven heizet und dar în leget einen teic von habern und einen von gersten und einen von roggen | |
in dem ovene und enwürket doch niht glîch in den teigen, wan der ein wirt schœne brôt, der ander wirt rûcher, | |
haben./ diu ubele suret daz muot,/ same der hevele den taic tuot./ wilder lattuoch was ouch ire maz:/ der riwe bittere |