Belegarchiv/Konkordanz
Die hier aus dem elektronischen Belegarchiv ausgegebenen Stellen bilden den durch halbautomatische Lemmatisierung von digitalisierten Volltexten gewonnenen Kern einer umfassenderen Beleggrundlage, die für die Ausarbeitung des Mittelhochdeutschen Wörterbuchs verwendet wird. Bei der Benutzung des elektronischen Belegarchivs ist stets zu beachten, dass es Stellen enthalten kann, die anderen Stichwörtern zuzuordnen sind.
sieden stV. (699 Belege) Lexer Lexer-Nachtr. BMZ Findeb.
umb, sô man in ezzen wil, sô muoz man in sieden in zwain wazzern. er pringt daz harmwazzer und der frawen | |
wäzzrigen fäuhten, diu flegma haizt, und rainigt daz hirn. wein gesoten mit rauten ist zuo dem selben auch guot und die | |
in ain vaz mit most und niez die oder nem gesoten wein mit rauten und mit pibergail. welheu frawe ir gewonleich | |
man daz êrst wazzer hin giezen, dar inn man si seudet. die gesoten ruoben waichent den leip und machent in$/ geng. | |
êrst wazzer hin giezen, dar inn man si seudet. die gesoten ruoben waichent den leip und machent in$/ geng. //VON DEM | |
ez ist wermer dan der waiz. wenn man daz reis seudet mit mandelmilch, sô fuoret ez paz wan sunst; aber sô | |
salvei verzert und kreftigt, und sô man wein dâ mit seudet, daz ist guot wider daz paralis und wider daz vallent | |
dingen. sein pleter und sein wurzeln sint nütz, der si seudet zuo ezzen. er rainigt daz antlütz und meldet daz faul | |
daz man die zend leiht auzzeuht. wenn man ir pleter seudet mit gerstenwazzer, daz rainigt die prust und wirft die zæhen | |
diu klaider dester kürzer schrôten. wer daz kraut mit wein seudet und den trinkt, dem gefräwt ez daz herz, und sô | |
idoch ist er pezzer vrisch und grüen. mach violsyropl alsô. seut den viol in wazzer, seich daz dann durch ain tuoch | |
in vertich in hitzigen vibern. violöl macht man alsô. man seudet die viol in öl und twinget daz dann auz und | |
machent und senftigent und entsliezent den leip. wenn man si seudet mit wazzer und trüeftert die füez dâ mit und daz | |
allen ist der ingwer guot, wenn man in mit wein seudet oder der in kewt in dem mund und in izzt. | |
well machen von dem twang, der nem zukker und wazzer gesoten mit viol und misch daz zesamen und trink ez. //VON | |
man spricht auch, daz er des mônn enpfind, und gesetzt siedendez wazzer, wenn man in dar ein stœzt, und verkêrt zorn | |
von seiner aigenen hitz. wer swebel und salz nimt und seut diu mit wazzer in ainer airschaln, alsô daz er daz | |
spricht. /Ain gar grôz mer ist, daz wirt wallend und siedend sam ain hafen von der sunnen hitz und ist dar | |
//Vir den magen. Dem sin mage we tu, der siede haselwurz mit wazer und trinche daz. //Ze der lungelne. Dem | |
nit harnen mugest, so nim schefin wolle einen scheper und siude si mit wine und druche den win uz und lege | |
antsmalze und lege ez druber oder nim ossenzungen mit ezzich gesoten und binde si uber di swulst. //Ze den henden und | |
nem hirzin unslit oder buchines und da zu wegerich und sied ez mit [...?] ein wil, und sihe es vil wol, | |
muge ezzin vz anderm ezzin e1r mug. Davo1n zwo trahte giſotin den brůdern allen gin#;ovgen. vn2de ib iſt davo1n epphil oder | |
sniden z#;ov schiben. vnd nim einen reinen $t honicsaum, den s#;eude. vnd nim denne yngeber vnd galgan vnd negelin, die stozze | |
Man sol h#;eunre braten vnd ein fleisch eines swines, weich gesoten. vnd gehacket vnder ein ander. vnd nim einen vierdunc rosen dor z#;ov | |
pfeffer vnd win oder ezzig vnd zvcker oder honic vnd siede daz z#;ov sammene $t vnd gibs hin vnd versaltzez niht. 5. | |
Diz heizzet ris von Kriechen. Du solt ris nemen vnd s#;eude ez in eime brunnen. z#;ov halben wege so g#;euzze daz | |
brunnen. z#;ov halben wege so g#;euzze daz wazzer abe vnd s#;eude ez denne in eime reinen smaltze. vnd g#;euz daz smaltz | |
einen teyc vnd sol [den] d#;eunne breiten. vnd nim ein gesoten fleisch vnd spec gehacket $t vnd epfele vnd pfeffer vnd | |
hirne gebraten. daz selbe tůt man einer lungen, die da gesoten ist. 7. Diz sint haselh#;euner. Haselh#;eunre von Friesental mache also. | |
vnd w#;eurtze vnd eier. vnd ribe daz mit wine vnd s#;eude daz wol vnder einander vnd gibz hin. 8. Ein gebraten | |
fleisches. daz dor vz gezogen ist, wol als zwai eier vnd s#;eude ez vilnach gar. vnd nimme danne daz vnd spec vnd | |
reines honiges dor z#;ov also vil als der birn ist vnd s#;eude ez mit [Bl. 157 v, 1. Sp.] ein ander, daz ez | |
tůch oder durch ein harsip in ein rein vaz. vnd siede denne die selben wirtz gein eime acker lanc hin vnd | |
157 v, 2. Sp.] vnd ein hant vol salbey vnd siede daz mit der wirtz gein einer halben mile. vnd g#;euz | |
malen in einer senfm#;eulen. vnd nem zwiboln, die solt du s#;eyden mit smaltze oder mit #;eole, daz sol man giezzen #;evber | |
den oren vz. nim vische, welher k#;eunne sie sin, vnd s#;eude sie vnd lazze vz daz gerete, stozze sie in eime | |
backe [Bl. 158 v, 1. Sp.] sie in smaltze oder s#;eut sie in den formen. nim von den br#;eusten der h#;eunre | |
butern vnd gib in hin. 21. Ein gůt spise. Nim gesotene swins darme vnd den magen, snit die gesoten darm in | |
spise. Nim gesotene swins darme vnd den magen, snit die gesoten darm in viere die langen vnd die cleinen, dar nach snides | |
du cleinest $t wilt. nim petersilien, bolei vnd minzzen, salbey, gesotene herte eyer vnd sch#;eone brot, k#;eumels aller meist vnd ein | |
hin vnd versaltz niht. 22. Ein gůt geriht. Nim dri gesotene smale swinez darme, nim dar z#;ov smaltzes von flemen, daz tů, | |
beiden enden besunder, teil daz condiment glich in die darm, s#;eut sie gar vnd gib sie heyz hin. 23. Ein gůt | |
lanc, als ein eln schaft fornen sleht sinewel, vnd nim des gesoten als groz als ein morche, walkez sinewel in der hant | |
phannen, laz ez sieden mit dem stecken. die wile daz siede, so bewirke den andern stecken als du den einen vz | |
ir als vil als du wilt. wanne sie gar sin gesoten, so nim sie vz, r#;eure ein gehacketz můs mit butern, | |
24. Daz ist auch gůt. Nim mandelkern, mache daz in siedeme wazzer, stoz sie vnd twinge sie durch ein tůch oder | |
ein gůt f#;eulle. Stoz ein gans an einen spiz vnd s#;eut daz gekr#;eose, nim vier eyer gesoten herte vnd nim dor z#;ov | |
an einen spiz vnd s#;eut daz gekr#;eose, nim vier eyer gesoten herte vnd nim dor z#;ov eine brosmen sch#;eones brotes vnd k#;eumel | |
dar z#;ov vnd ein wenic pfeffers vnd saffrans, vnd nim dri gesoten [Bl. 159 v, 1. Sp.] hůnes lebern. Mals z#;ov sammene mit | |
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