Mhd. Gesamtlemmaliste/Belegarchiv
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  Belegarchiv/Konkordanz

Die hier aus dem elektronischen Belegarchiv ausgegebenen Stellen bilden den durch halbautomatische Lemmatisierung von digitalisierten Volltexten gewonnenen Kern einer umfassenderen Beleggrundlage, die für die Ausarbeitung des Mittelhochdeutschen Wörterbuchs verwendet wird. Bei der Benutzung des elektronischen Belegarchivs ist stets zu beachten, dass es Stellen enthalten kann, die anderen Stichwörtern zuzuordnen sind.

machen swV. (2576 Belege) Lexer Lexer-Nachtr. BMZ Findeb.  

BvgSp 62 backen vnd versaltz niht. (62.) Ein můs. So du wilt machen ein gůt vastenmůs, so nim bersige vnd dicke mandelmilich drunder
BvgSp 63 izzet man kalt oder warm. (63.) Heidenische erweiz. Wilt du machen behemmische erweiz, so nim mandelkern vnd stoz die gar cleine
BvgSp 64 mandelmilich vnd mit rise mele. vnd wol gesoten. Aber ein vasten můs gemachet wol mit mandel milich vnd wol gemenget mit ris mele. vnd daz
BvgSp 65 vnd versaltz niht. (65.) Ein col ris. Ein colris gebacken. vnd mache von eyern d#;eunne bleter vnd snit die cleine vnd wirf
BvgSp 68 sieden wol vnd gibz hin. (68.) Ein k#;eutenmus. Wilt du machen ein k#;eutenmůs, so nim k#;euten, wie vil du wilt, vnd
BvgSp 69 zvcker druf vnd versaltz niht. (69.) Ein apfelmůs. Wilt du machen ein apfelmůs, so nim sch#;eon epfele vnd schele die vnd
BvgSp 70 f#;eulle. vnd versaltz niht. (70.) Ein mandelmůs. So du wilt machen ein mandelmůs, so nim mandelmilch vnd semelin brot vnd snide
BvgSp 71 v, 1. Sp.] (71.) Ein cygern von mandel. Wilt du machen ein cyger von mandeln, so nim mandelkern vnd stoz die
BvgSp 72 vnd gibz hin. (72.) Einen kese von mandel. Wilt du machen aber einen kese von mandeln, so nim mandelkern vnd stoz
BvgSp 72 in erkalden vnd lege in in einen kese napf vnd mache in vnd lege in denne vf ein teler, bestrauwe in
BvgSp 73 heizzet ein mandelkese. (73.) Einen mandel wecke. So du denne wilt machen einen mandelwecke, so nim aber mandelkern $t gestozzen z#;ov einer
BvgSp 74 gib in hin. (74.) Ein kůchen. So du wilt mandelkůchin machen, so mache von mandelkerne gůte milch vnd s#;eut die vnd
BvgSp 74 hin. (74.) Ein kůchen. So du wilt mandelkůchin machen, so mache von mandelkerne gůte milch vnd s#;eut die vnd r#;eure die
BvgSp 74 sch#;eut das vf ein tůch, vnd ein schaub drunder. vnd mache ein teyc von semel melwe vnd wille daz mit eyner wellen
BvgSp 74a nur durch rote Strichelung des ersten Buchstaben herausgehoben.] Der w#;eolle machen ein gůt gesoten ris, der erlese ez schone vnd wasche
BvgSp 75 ist auch gůt. (75.) Ein můs von rise. Der w#;eolle machen ein rys můs, der nem aber gestozzen mandel milich $t vnd menge
BvgSp 76 daz můs. vnd gibz hin. (76.) Einen blamensir. Der w#;eolle machen einen blamenser, der neme dicke mandelmilch vnd h#;euner br#;euste geceyset
BvgSp 77 dar z#;ov. daz ist ein blamenser. (77.) Einen blamensir. Ein blamenser gemaht von geceysten h#;eunern an der brust. vnd [Bl. 164 r,
BvgSp 77 h#;eunern an der brust. vnd [Bl. 164 r, 1. Sp.] mache eine gůte mandelmilich, abe ger#;eurt h#;euner dinne in der mandelmilich
BvgSp 77a Strichelung des ersten Buchstaben herausgehoben, wie 74a.] Einen gestocketen blamenser gemaht mit eyner dicken zamen milich. gezeiset h#;euner br#;euste vnd wirf
BvgSp 78 Daz heizt ein gestockter blamenser. (78.) Ein fialmůs. Der w#;eolle machen ein vial můs, der neme ein dicke mandel milich wol ger#;euret mit
BvgSp 79 daz ist ein fial můs gantz. (79.) Ein můs. Der w#;eolle machen ein morchen můs, der nem morchen vnd erwelle daz vz einem
BvgSp 80 ez mit fial blůmen $t vnd gibz hin. (80.) Wilt du machen ein n#;euzzemůs. [Bl. 164 r, 2. Sp.] Wilt du machen
BvgSp 80 machen ein n#;euzzemůs. [Bl. 164 r, 2. Sp.] Wilt du machen ein n#;euzzemůs, so nim n#;euzze kern vnd stoz die cleine
BvgSp 81 vnd wol geverwet mit saffran. (81.) Ein birnmůs. Wilt du machen ein birnmůs, so nim birn vnd besnit die schone vnd
BvgSp 82 ist gar gantz do. (82.) Ein wissel můs. Der denne w#;eolle machen ein kirsen můs, der breche die stile abe vnd siede sie
BvgSp 83 so manz an rihten wil. (83.) Ein gůt f#;eulle. Conkauelit maht man von kirsen, von den suren kirsen, daz sint wiseln.
BvgSp 83 sol man nemen vnd von mandelkern eine gůten mandelmilich $t machen. vnd mit einem wine die kirsen wol gesoten vnd mit
BvgSp 84 vnd versaltz niht. (84.) Ein cumpost von wisseln. Der w#;eolle machen einen kumpost fon suren wiseln, der neme sur wiseln vnd
BvgSp 85 w#;eurtze. (85.) Einen fladen von wisseln. Der einen fladen w#;eolle machen von wiseln, der nem sie vnd breche in die stile
BvgSp 85 luftz niht, so setze [in] in einen k#;eulen hof. vnd mache daz w#;eurfeleht vnd snidez vnd bestrauwez mit w#;eurtzen. [Bl. 164
BvgSp 86 als ein latwergen. (86.) Einen fladen. Der eynen fladen w#;eolle machen von fleische, der nem fleisch, daz do ge von dem
BvgSp 86 mit pfeffer. vnd slahe ez vf ein blat von teyge gemaht vnd sch#;euz ez in einen ofen vnd laz ez backen.
BvgSp 87 vil h#;euner drunder gestrauwet, sie sint gesoten oder gebraten. daz mache allez vf ein blat von teyge vnd sch#;euz in eynen
BvgSp 88 (88.) Einen fladen. Aber ein fladen von fleische vnd lumbel gemaht. vnd ribe daz vierdig$/ teil als vil keses drunder vnd
BvgSp 88 drin. vnd mach ez vf ein blat von teyge wol gemaht, vol l#;eocher gemaht vil in den fladen. vnd slahe [Bl.
BvgSp 88 ez vf ein blat von teyge wol gemaht, vol l#;eocher gemaht vil in den fladen. vnd slahe [Bl. 165 r, 1.
BvgSp 89 als heiz hin. (89.) Von fleische einen fladen. Ein fladen gemaht von fleische von lumbel. vnd ribe drin gein eim vierteil
BvgSp 89 gein eim vierteil kes vnd tů eyer genůc drin vnd machz veitz genůc mit specke vnd slahez vf ein blat gemaht
BvgSp 89 machz veitz genůc mit specke vnd slahez vf ein blat gemaht von teyge, vnd swinin clawen oder kalbz f#;euzze drunder geworren
BvgSp 89 gesetz. vnd daz heizt ein bastede von gůten h#;eunren wol gemaht. (90.) Einen fladen von kalbslebern. Wilt du einen gůten fladen
BvgSp 90 (90.) Einen fladen von kalbslebern. Wilt du einen gůten fladen machen von kalbslebern, so nim kalbslebern vnd hacke die clein, als
BvgSp 90 drunder vnd tů w#;eurtze auch genůc drunder. eynen holbroten wol gemaht, wol zweier vinger breit gesniten vnd gef#;eullet wol mit eyner
BvgSp 91 heiz hin. (91.) Aber einen fladen. Der einen fladen w#;eolle machen von fleische von den wensten, so nim des vierteil kes
BvgSp 91 vnd strauwe sie drunder [Bl. 165 r, 2. Sp.] vnd machez vf sin blat. vnd laz ez backen vnd tragez hin.
BvgSp 92 vnd tragez hin. (92.) Einen fladen. Der einen fladen w#;eolle machen von fleische von lumbeln gemaht, der siedez wol vnd hackez
BvgSp 92 fladen. Der einen fladen w#;eolle machen von fleische von lumbeln gemaht, der siedez wol vnd hackez cleine vnd ribe keses genůc
BvgSp 92 slahe eyer auch genůc drin vnd w#;eurtz ez wol. vnd mache ein blat von teyge, gesetz dri ecken von basteln als
BvgSp 93 hin. (93.) Einen fladen von fleische. Wilt du ein fladen machen von fleische von wensten, so sude in wol vnd hacke
BvgSp 93 eyer vnd leg ez vf ein wit blat von teyge gemaht, sch#;eone bastel f#;eunfe von h#;eunren einz mitten in den fladen

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