Mhd. Gesamtlemmaliste/Belegarchiv
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  Belegarchiv/Konkordanz

Die hier aus dem elektronischen Belegarchiv ausgegebenen Stellen bilden den durch halbautomatische Lemmatisierung von digitalisierten Volltexten gewonnenen Kern einer umfassenderen Beleggrundlage, die für die Ausarbeitung des Mittelhochdeutschen Wörterbuchs verwendet wird. Bei der Benutzung des elektronischen Belegarchivs ist stets zu beachten, dass es Stellen enthalten kann, die anderen Stichwörtern zuzuordnen sind.

machen swV. (2576 Belege) Lexer Lexer-Nachtr. BMZ Findeb.  

BvgSp 23 den einen vz nemest, so lege den andern in. Vnd mache ir als vil als du wilt. wanne sie gar sin
BvgSp 23 in die morchen vnd stecke sie entwerhes an den spiz, mache sie heiz vnde betraufe sie mit butern vnd gib sie
BvgSp 23 sie mit butern vnd gib sie hin. Also mahtu auch machen morchen von hecheden vnd von lehsen vnd wo von du
BvgSp 24 von du wilt. 24. Daz ist auch gůt. Nim mandelkern, mache daz in siedeme wazzer, stoz sie vnd twinge sie durch
BvgSp 24 zvcker dar vf. daz heizzet caleus. vnd gibz hin. Conf$. Also mache auch ander milich, ob tu totern dor z#;ov tůn wilt. 25.
BvgSp 25 milich, ob tu totern dor z#;ov tůn wilt. 25. Wilt du machen ein gebraten milch. Wilt du machen ein gebraten milich, So
BvgSp 25 wilt. 25. Wilt du machen ein gebraten milch. Wilt du machen ein gebraten milich, So nim die, do niht veiztes z#;ov
BvgSp 27 gesoten vnd nim pfeffer vnd saffran, daz stoz z#;ov sammene vnd mache ez weich mit roen eyern. so mache ein blat von
BvgSp 27 stoz z#;ov sammene vnd mache ez weich mit roen eyern. so mache ein blat von eyern vnd z#;ov teile daz, f#;eulle dar vf die
BvgSp 27 materien, daz glich werde. so wint daz blat z#;ov sammene vnd machez naz von eyer teyge vnd legez in siedenz smaltz vnd backez
BvgSp 27a vnd snit sie an sehs st#;eucke, daz mittelst st#;eucke daz mache minner danne die andern st#;eucke. besprenge ez mit saltze vnd
BvgSp 27a s#;eudez vnd legez kalt dor in. noch dirre wise maht du machen gebratene n#;eunaugen $t oder waz du wilt. 28. Wilt du
BvgSp 28 gebratene n#;eunaugen $t oder waz du wilt. 28. Wilt du machen ein spise von h#;eunern. Diz heizzent k#;euniges h#;eunre. Nim junge
BvgSp 29 sie gantz hin, daz heizzent k#;euniges h#;eunre. 29. Wilt du machen ein g#;eut lebern. Nim ein rindes lebern, die niht steineht
BvgSp 29 der hochzit gibz v#;eur hirz lebern. vnd des wilden swines lebern mache auch also. Conf$. Vnd nach dirre manunge erdenke auch ander
BvgSp 32 la daz erwallen, daz ez dicke blibe. damit mac man machen gebratene h#;eunner, morchen oder swemme oder waz du wilt. (32a).
BvgSp 32a morchen oder swemme oder waz du wilt. (32a). Wilt du machen einen agraz. Nim wintr#;eubele vnd stoz sur ephele. diz tů
BvgSp 37 mit einen d#;eunnen teige. vnd ein blat von eyern vnd machin druf, r#;eostin vnd gib in hin. 38. Ein geriht von
BvgSp 38 z#;ow schinen dar #;evber vnd lege in vf einen h#;eultzinen rost. mache in warm vnd besprenge in mit butern, mache einen teyc
BvgSp 38 h#;eultzinen rost. mache in warm vnd besprenge in mit butern, mache einen teyc von mele vnd von eyern, dar z#;ov tů gestozzen
BvgSp 39 vnd gib in hin. 39. Ein gůt f#;eulle. Nim mandelkern, mache in sch#;eone in siedem wazzer vnd wirf sie in kalt
BvgSp 39 wol #;evber sige. swaz denne vf dem tůche belibe, do von mache einen kese. wilt du butern dor vz machen, so laz ein
BvgSp 39 tůche belibe, do von mache einen kese. wilt du butern dor vz machen, so laz ein wenic saffrans do mit erwallen vnd gibz hin
BvgSp 40 vnd lebern, snit abe daz herte, daz gůte snit d#;eunne, machez gar in smaltze, ze slahe eyer vnd tů dar z#;ov pfeffer vnd
BvgSp 40 eyer vnd tů dar z#;ov pfeffer vnd k#;eumel, saltz z#;ov mazzen. mache ein pfannen heiz vnd veitz, als man kůchin w#;eolle bachen,
BvgSp 40 z#;ov sammene, daz ez blibe weich. so nim abe die pfannen, machin sch#;eone mit einer schinen. haldez wider #;evber daz fi#;eur vnd
BvgSp 40 sch#;eone mit einer schinen. haldez wider #;evber daz fi#;eur vnd machez veist vnd tů daz můs gantz in die pfannen, dr#;eucke
BvgSp 40 gibz hin, vnd daz heizzet laxis. Conf$. Also maht du machen iunge h#;eunre von lampfleische, so manz klein snit. 41. Ein
BvgSp 43 hin. 43. Ein clůge spise. Wilt du ein kl#;euge spise machen, slahe einnen d#;eunnen teic von eyern vnd von sch#;eonem melwe,
BvgSp 43 slahe einnen d#;eunnen teic von eyern vnd von sch#;eonem melwe, mache daz dicke mit sch#;eonem brote vnd ribe daz, schele sur
BvgSp 44 kese, menge den mit eyern vnd scharbe gesoten spec dar z#;ov, mache ein sch#;eonen derben teyc vnd f#;eulle den kese vnd die
BvgSp 44 teyc vnd f#;eulle den kese vnd die eyer dor in vnd mache krepfelin vnd backe sie in butern oder in smaltze noch
BvgSp 50 einem brot můse, z#;ev lide daz hůn clein vnd brat sehs birn, mache ein condim#;eonte von wine vnd von honige, do rip denne
BvgSp 50 honige, do rip denne w#;eurtze in, pfeffer vnd anis, vnd mache ein blat von fünf eyern, slach sie in die pfannen
BvgSp 51 kern vz vallen, backe sie ein wenig in smaltze. So mache ein groz blat von eiern, daz die pfannen alle begrife,
BvgSp 51 gelidet sin. tů vf ieglich schiht ein wenig w#;eurtze vnd mache ein condiment von wine vnd von honige vnd w#;eurtze niht
BvgSp 52 von Kriechen. (52.) Ein gůt f#;eulle. Der ein gůte k#;eocherye machen wil, der hacke petersylien vnd salbey glich vil vnd brate
BvgSp 52 kese vnd brot dor in [Bl. 162 r, 2. Sp.] vnd mache ein blat von eyern vnd g#;euz butern dor vnder vnd sch#;eute
BvgSp 53 diz sint ruzzige k#;euchin. (53.) Ein gůt lecker k#;eostelin. So mache z#;ovm i#;eungesten ein klein lecker k#;eostelin von stichelinges magin vnd
BvgSp 54 (54.) Ein gůt gerihte, der ez gern izzet. Wilt du machen ein gůt bigeriht,/ so nim sydeln sweyz,/ daz macht den magen
BvgSp 55 gůter spise. [Bl. 162 v, 1. Sp.] (55.) Wilt du machen ein gůt můs. Ein gebacken můs von vischen. Dar z#;ov solt
BvgSp 55 wirf in denne in milich, die do si von mandel gemachet, mit ris mele wol gemenget vnd ein wenic smaltzes dor in
BvgSp 56 vnd versaltz niht. (56.) Ein fladen. Einen fladen von fischen gemachet wisze [!], welherleie sie sint. hechede oder bersige geworfen in
BvgSp 56 vnd ein wenig gew#;eurtz gebreit vf ein blat, von teyge gemaht. vnd sch#;euzzez in einen ofen vnd laz in backen. (57.)
BvgSp 57 ofen vnd laz in backen. (57.) Einen fladen. Wilt du machen einen fladen von vasten getete, so nim vische vnd backes
BvgSp 58 vnd versaltz niht. (58.) Einen krapfen. Wilt du einen vasten krapfen machen von hechde darmen, nim eine gůten mandelmilich vnd tů [dar z#;ov]
BvgSp 59 gef#;eulten krapfen. (59.) Einen krapfen. So du wilt einen vasten krapfen machen, so nim n#;euzze vnd stoz sie in einem mörser vnd
BvgSp 60 backen. (60.) Von krapfen. So du denne wilt einen vasten krapfen machen, so nim welische winber $t vnd nim als vil epfele
BvgSp 61 niht. (61.) Einen krapfen. So du aber wilt einen vasten krapfen machen von n#;euzzen mit ganzen kern, vnd nim als vil epfele
BvgSp 61 mit w#;eurtzen vnd tů ez vf die bleter, die do gemaht sin z#;ov krapfen. vnd loz ez backen vnd versaltz niht.

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