Belegarchiv/Konkordanz
Die hier aus dem elektronischen Belegarchiv ausgegebenen Stellen bilden den durch halbautomatische Lemmatisierung von digitalisierten Volltexten gewonnenen Kern einer umfassenderen Beleggrundlage, die für die Ausarbeitung des Mittelhochdeutschen Wörterbuchs verwendet wird. Bei der Benutzung des elektronischen Belegarchivs ist stets zu beachten, dass es Stellen enthalten kann, die anderen Stichwörtern zuzuordnen sind.
machen swV. (2576 Belege) Lexer Lexer-Nachtr. BMZ Findeb.
den einen vz nemest, so lege den andern in. Vnd mache ir als vil als du wilt. wanne sie gar sin | |
in die morchen vnd stecke sie entwerhes an den spiz, mache sie heiz vnde betraufe sie mit butern vnd gib sie | |
sie mit butern vnd gib sie hin. Also mahtu auch machen morchen von hecheden vnd von lehsen vnd wo von du | |
von du wilt. 24. Daz ist auch gůt. Nim mandelkern, mache daz in siedeme wazzer, stoz sie vnd twinge sie durch | |
zvcker dar vf. daz heizzet caleus. vnd gibz hin. Conf$. Also mache auch ander milich, ob tu totern dor z#;ov tůn wilt. 25. | |
milich, ob tu totern dor z#;ov tůn wilt. 25. Wilt du machen ein gebraten milch. Wilt du machen ein gebraten milich, So | |
wilt. 25. Wilt du machen ein gebraten milch. Wilt du machen ein gebraten milich, So nim die, do niht veiztes z#;ov | |
gesoten vnd nim pfeffer vnd saffran, daz stoz z#;ov sammene vnd mache ez weich mit roen eyern. so mache ein blat von | |
stoz z#;ov sammene vnd mache ez weich mit roen eyern. so mache ein blat von eyern vnd z#;ov teile daz, f#;eulle dar vf die | |
materien, daz glich werde. so wint daz blat z#;ov sammene vnd machez naz von eyer teyge vnd legez in siedenz smaltz vnd backez | |
vnd snit sie an sehs st#;eucke, daz mittelst st#;eucke daz mache minner danne die andern st#;eucke. besprenge ez mit saltze vnd | |
s#;eudez vnd legez kalt dor in. noch dirre wise maht du machen gebratene n#;eunaugen $t oder waz du wilt. 28. Wilt du | |
gebratene n#;eunaugen $t oder waz du wilt. 28. Wilt du machen ein spise von h#;eunern. Diz heizzent k#;euniges h#;eunre. Nim junge | |
sie gantz hin, daz heizzent k#;euniges h#;eunre. 29. Wilt du machen ein g#;eut lebern. Nim ein rindes lebern, die niht steineht | |
der hochzit gibz v#;eur hirz lebern. vnd des wilden swines lebern mache auch also. Conf$. Vnd nach dirre manunge erdenke auch ander | |
la daz erwallen, daz ez dicke blibe. damit mac man machen gebratene h#;eunner, morchen oder swemme oder waz du wilt. (32a). | |
morchen oder swemme oder waz du wilt. (32a). Wilt du machen einen agraz. Nim wintr#;eubele vnd stoz sur ephele. diz tů | |
mit einen d#;eunnen teige. vnd ein blat von eyern vnd machin druf, r#;eostin vnd gib in hin. 38. Ein geriht von | |
z#;ow schinen dar #;evber vnd lege in vf einen h#;eultzinen rost. mache in warm vnd besprenge in mit butern, mache einen teyc | |
h#;eultzinen rost. mache in warm vnd besprenge in mit butern, mache einen teyc von mele vnd von eyern, dar z#;ov tů gestozzen | |
vnd gib in hin. 39. Ein gůt f#;eulle. Nim mandelkern, mache in sch#;eone in siedem wazzer vnd wirf sie in kalt | |
wol #;evber sige. swaz denne vf dem tůche belibe, do von mache einen kese. wilt du butern dor vz machen, so laz ein | |
tůche belibe, do von mache einen kese. wilt du butern dor vz machen, so laz ein wenic saffrans do mit erwallen vnd gibz hin | |
vnd lebern, snit abe daz herte, daz gůte snit d#;eunne, machez gar in smaltze, ze slahe eyer vnd tů dar z#;ov pfeffer vnd | |
eyer vnd tů dar z#;ov pfeffer vnd k#;eumel, saltz z#;ov mazzen. mache ein pfannen heiz vnd veitz, als man kůchin w#;eolle bachen, | |
z#;ov sammene, daz ez blibe weich. so nim abe die pfannen, machin sch#;eone mit einer schinen. haldez wider #;evber daz fi#;eur vnd | |
sch#;eone mit einer schinen. haldez wider #;evber daz fi#;eur vnd machez veist vnd tů daz můs gantz in die pfannen, dr#;eucke | |
gibz hin, vnd daz heizzet laxis. Conf$. Also maht du machen iunge h#;eunre von lampfleische, so manz klein snit. 41. Ein | |
hin. 43. Ein clůge spise. Wilt du ein kl#;euge spise machen, slahe einnen d#;eunnen teic von eyern vnd von sch#;eonem melwe, | |
slahe einnen d#;eunnen teic von eyern vnd von sch#;eonem melwe, mache daz dicke mit sch#;eonem brote vnd ribe daz, schele sur | |
kese, menge den mit eyern vnd scharbe gesoten spec dar z#;ov, mache ein sch#;eonen derben teyc vnd f#;eulle den kese vnd die | |
teyc vnd f#;eulle den kese vnd die eyer dor in vnd mache krepfelin vnd backe sie in butern oder in smaltze noch | |
einem brot můse, z#;ev lide daz hůn clein vnd brat sehs birn, mache ein condim#;eonte von wine vnd von honige, do rip denne | |
honige, do rip denne w#;eurtze in, pfeffer vnd anis, vnd mache ein blat von fünf eyern, slach sie in die pfannen | |
kern vz vallen, backe sie ein wenig in smaltze. So mache ein groz blat von eiern, daz die pfannen alle begrife, | |
gelidet sin. tů vf ieglich schiht ein wenig w#;eurtze vnd mache ein condiment von wine vnd von honige vnd w#;eurtze niht | |
von Kriechen. (52.) Ein gůt f#;eulle. Der ein gůte k#;eocherye machen wil, der hacke petersylien vnd salbey glich vil vnd brate | |
kese vnd brot dor in [Bl. 162 r, 2. Sp.] vnd mache ein blat von eyern vnd g#;euz butern dor vnder vnd sch#;eute | |
diz sint ruzzige k#;euchin. (53.) Ein gůt lecker k#;eostelin. So mache z#;ovm i#;eungesten ein klein lecker k#;eostelin von stichelinges magin vnd | |
(54.) Ein gůt gerihte, der ez gern izzet. Wilt du machen ein gůt bigeriht,/ so nim sydeln sweyz,/ daz macht den magen | |
gůter spise. [Bl. 162 v, 1. Sp.] (55.) Wilt du machen ein gůt můs. Ein gebacken můs von vischen. Dar z#;ov solt | |
wirf in denne in milich, die do si von mandel gemachet, mit ris mele wol gemenget vnd ein wenic smaltzes dor in | |
vnd versaltz niht. (56.) Ein fladen. Einen fladen von fischen gemachet wisze [!], welherleie sie sint. hechede oder bersige geworfen in | |
vnd ein wenig gew#;eurtz gebreit vf ein blat, von teyge gemaht. vnd sch#;euzzez in einen ofen vnd laz in backen. (57.) | |
ofen vnd laz in backen. (57.) Einen fladen. Wilt du machen einen fladen von vasten getete, so nim vische vnd backes | |
vnd versaltz niht. (58.) Einen krapfen. Wilt du einen vasten krapfen machen von hechde darmen, nim eine gůten mandelmilich vnd tů [dar z#;ov] | |
gef#;eulten krapfen. (59.) Einen krapfen. So du wilt einen vasten krapfen machen, so nim n#;euzze vnd stoz sie in einem mörser vnd | |
backen. (60.) Von krapfen. So du denne wilt einen vasten krapfen machen, so nim welische winber $t vnd nim als vil epfele | |
niht. (61.) Einen krapfen. So du aber wilt einen vasten krapfen machen von n#;euzzen mit ganzen kern, vnd nim als vil epfele | |
mit w#;eurtzen vnd tů ez vf die bleter, die do gemaht sin z#;ov krapfen. vnd loz ez backen vnd versaltz niht. | |
Ergebnis-Seite: << 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 >> |