Mhd. Gesamtlemmaliste/Belegarchiv
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  Belegarchiv/Konkordanz

Die hier aus dem elektronischen Belegarchiv ausgegebenen Stellen bilden den durch halbautomatische Lemmatisierung von digitalisierten Volltexten gewonnenen Kern einer umfassenderen Beleggrundlage, die für die Ausarbeitung des Mittelhochdeutschen Wörterbuchs verwendet wird. Bei der Benutzung des elektronischen Belegarchivs ist stets zu beachten, dass es Stellen enthalten kann, die anderen Stichwörtern zuzuordnen sind.

machen swV. (2576 Belege) Lexer Lexer-Nachtr. BMZ Findeb.  

BdN 424, 28 man si wol zuo mist lâze werden dar inn und machen in unfruhtpær. Alsô scholt wir uns umbackern mit guoten werken
BdN 425, 5 er nütz ist, idoch ist er pezzer vrisch und grüen. mach violsyropl alsô. seut den viol in wazzer, seich daz dann
BdN 425, 14 die violn habent die art, daz si küelent und fäuht machent und senftigent und entsliezent den leip. wenn man si seudet
BdN 426, 21 tuot von haizen sachen und der seinen leib vertig well machen von dem twang, der nem zukker und wazzer gesoten mit
BdN 428, 8 auch diu element diu habent ir würkende kreft, die si machent an dem himel, sam Aristotiles spricht in dem andern puoch
BdN 428, 13 den stainen, weiz swarz grüen rôt violvar und ander varb, machent der stern kreft nâch der dünst und der fäuhten mangerlai
BdN 431, 22 truog in dem gotsdienst ob dem altar. in dem gewant machten si nâch gotes gehaiz zwelf auzerwelt edel stain und gruoben
BdN 433, 13 vil dester grœzer sei, wenn man im seinen sezzel eisnein mach, sô man in in ain vingerlein wil setzen; aber daz
BdN 445, 21 auch, daz man in trag an der lenken seiten und machet die läut mæzig an trinken und macht sighaft. er mêrt
BdN 450, 3 läuten nâch got, dar umb, daz si all menschen gwinhaft machten und si got gewunnen in daz êwig leben. und dar
BdN 455, 26 diu sunn auf gêt, dar umb, daz er in sighaft mach und kreftig in allen dingen. er vertreibt daz kratzen an
BdN 460, 24 aber er hab die untugent, daz er krieg und zwaiung mach zwischen den läuten, und wenn man in den kinden an
BdN 462, 26 Samus, der ist swær und weiz, und mit dem stain machet man daz golt schœn, und hât die art, wenn man
BdN 464, 27 hab funden, daz Ptolomeus Philadelphus ain säul dar auz liez machen vier daumellen lanch. wilt dû den stain polieren und schœn
BdN 464, 28 vier daumellen lanch. wilt dû den stain polieren und schœn machen, sô wirt er dunkel. læzt aber dû in in seiner
BdN 468, 8 dem stain man vint ain schef und ainen segel, der macht ober in geschäft. /An dem stain man vint ainen hunt,
BdN 469, 9 und spricht, daz diu kint von Israhel daz selb püechel machten, dô si giengen durch die wüesten und wolten in daz
BdN 475, 6 stahel inn erlescht sei. wenn man aim menschen pränt wil machen, die werdent pezzer mit guldeim gezeug dann mit anderm. daz
BdN 487, 28 sint. der aineu würkt manneszaichen und diu ander frawenzaichen: die machent ain purt, diu paidez hât volkomen und würkt auch paideu
BenRez 23 siude si mit ole und tvahe dich da mit; ez machet dich sch#;eon. //Ze der aderlaze. Swer an dem ersten tag
BvgSp Vorrede,2 1. Sp.] Diz bůch sagt _/_ von gůter spise,/ Daz machet _/_ die vnverrihtigen k#;eoche wise./ Ich wil #;evch vnderwisen/ von
BvgSp Vorrede,7 sol diz bůch sehen an,/ wie er groz gerihte k#;eunne machen/ von vil kleinen sachen./ dise lere merke er vil eben,/
BvgSp Vorrede,16 sie sich besachen,/ daz sie klein gethrahte z#;ov hoher spise machen./ der sol diz bůch vernemen/ vnd sol sich niht enschemen,/
BvgSp 1 bůch merken gerne./ 1. Ein konkavelite. Z#;ov einer sch#;euzzeln ze machen: man sol nemen ein phunt mandels vnd sol mit wine
BvgSp 3 vaste vf ein ander vnd setze daz hin. 3. Wilt du machen einen blamens#;eir, Wie man sol machen einen blamenser. Man sol
BvgSp 3 hin. 3. Wilt du machen einen blamens#;eir, Wie man sol machen einen blamenser. Man sol nemen zigenin milich vnd mache mandels
BvgSp 3 sol machen einen blamenser. Man sol nemen zigenin milich vnd mache mandels ein halp phunt. einen virdunc ryses sol man stozzen
BvgSp 3 gebs hin. Conf$. Also mac man auch in der vasten machen einen blamenser von eime hechede. 4. H#;eunre von Kriechen. Diz
BvgSp 7 da gesoten ist. 7. Diz sint haselh#;euner. Haselh#;eunre von Friesental mache also. man sol nemen reynevan vnd peterlin vnd salbei vnder
BvgSp 8 hin. 8. Ein gebraten gef#;eultez ferhelin. Ein gebraten gefultez ferhelin mache also: Nim ein verkelin, daz drier wůchen alt si, vnd
BvgSp 8 so nim ein bret vnd lege daz vf eine sch#;euzzeln, mache vf daz bret vier steckelin vnd cleide daz bret mit
BvgSp 9 mit truckem gestozzeme $t krute. also maht du auch wol machen kyrsen můs oder spilinge můs. 10. Ein spise von birn. Nim
BvgSp 10 brote, f#;eulle diz da zwischen niht vollen eines vingers dicke, mache [Bl. 157 r, 2. Sp.] ein d#;eunnez blat von eyern
BvgSp 11 von h#;eunnern. Eyn gebraten hun zelide cleyne, nim wizzez brot, mache einen d#;eunnen eyer teic, saffran vnd pfeffer stoz vnd tů daz
BvgSp 12 ein sch#;euzzeln vnd gibz hin. 12. Ein gůte f#;eulle. Wiltu machen ein spise, besnide biern schone vnd spalt in viere vnd
BvgSp 13 vische oder daz dicke von der mandel milich. hie von mac man machen mit g#;ovtem krute k#;euchin oder waz man wil von můse.
BvgSp 14 waz man wil von můse. 14. Wilt du gůten met machen. Der gůten mete machen wil, der werme reinen brunnen, daz
BvgSp 14 můse. 14. Wilt du gůten met machen. Der gůten mete machen wil, der werme reinen brunnen, daz er die hant dor inne
BvgSp 15 so ist er aller beste. 15. Von pasteden. Wilt du machen pasteden von vischen, so schůpe die vische vnd zvhe in
BvgSp 15 yngeber, zinemin vnd saffran. temper ez allez mit wine vnd mache einen d#;eunnen derben teyc vnd tů die vische dor in vnd
BvgSp 15 Sp.] dor vf vnd decke ez mit eyme d#;eunnen teyge vnd mache daz #;evmme vnd #;evm gantz vnd brich oben ein loch
BvgSp 15 vnd laz ez backen. Conf$. Also mac man auch h#;eunir machen, auch fleisch oder wiltprete oder ele oder v#;eogele. 16. Von
BvgSp 16 oder #;evber wiltpret. Noch dirre wise mahtu vil anders dinges machen. 17. Von gef#;eulten hechden. Gef#;eulte hechede sol man also machen:
BvgSp 17 machen. 17. Von gef#;eulten hechden. Gef#;eulte hechede sol man also machen: man neme gef#;euge hechede vnd sch#;eupe die vnd l#;eose in
BvgSp 17 [Bl. 158 r, 2. Sp.] Conf$. Also mahtu in auch machen mit eyern. 18. Von frischen elen. Nim frische ele vnd
BvgSp 19 peterlin, selbey, nim gestozzen yngeber, pfeffer, enys, saltz z#;ov mazzen, mache eynen derben teyk noch der gr#;eozze der st#;eucke vnd wirf
BvgSp 19 du sie gestemphen in ein forme, daz tů. so mahtu machen hechde, f#;eorheln, brasmen, vnd backe ieglichez besunder in sime teyge.
BvgSp 19 in sime teyge. ist ez aber eins fleischtages, so mahtu machen h#;eunre, reph#;eunre, tuben vnd vasande mahtu machen, ab du hast
BvgSp 19 fleischtages, so mahtu machen h#;eunre, reph#;eunre, tuben vnd vasande mahtu machen, ab du hast die formen, $t vnd backe [Bl. 158
BvgSp 20 daz er erwarme, laze in wol belaufen mit butern. dor noch mache einen sch#;eonen teyk mit wizzem melwe vnd mit eyern, dor z#;ov

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